CHP’li Öztunç: 90 kritik firmanın bilgileri tek elde toplandı

CHP'li Ali Öztunç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 90 firmanın tek bir bağımsız denetim firması tarafından denetlenmesini Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

DUVAR - Savunma Sanayi Başkanlığı’na bağlı 90 firmanın tek bir bağımsız denetim firması tarafından denetlenmesi Meclis gündemine taşındı. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, “Yerli ve milli önem taşıyan savunma sanayinde faaliyet gösteren firmaların tek bir firma tarafından denetleniyor. Bu inanılmaz bir güvenlik zafiyetidir. Bu firmaların en kritik bilgileri tek Hayra Davet Vakfı’na yakınlığı ile bilinen bir firmada toplanıyor” dedi.

Öztunç şunları söyledi:

“Hayra Davet Vakfı’nın kurucu üyeleri, başta Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve sektörün öncü firmalarından ASELSAN’da görev yapmaktadırlar. Bu vakıf ile bağlantılı olan ve birkaç firmanın bir üst kuruluşu olarak faaliyet gösteren Yeditepe Bağımsız Denetim şirketi savunma sanayi firmalarını denetlemektedir. Bize gelen şikayetlere göre, firmalara Yeditepe Bağımsı Denetim şirketi ile çalışmaları için baskı yapılmaktadır.

SSB’nin dolaylı ya da doğrudan iştiraki olan ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN, STM gibi 90’a yakın firma bulunmaktadır. SSB Başkanı Haluk Görgün’ ün göreve gelmesiyle birlikte değiştiği bilgisi yansımaktadır. 90’a yakın firmanın tüm denetim işlerini Yeditepe Bağımsız Denetim şirketine verilmesi yönünde baskı yaptığı, firmanın da bu durumu kullanarak devletin belirlediği ücretlerin çok üzerinde astronomik fiyatlar verdiği belirtilmektedir. Bu tutarın ise 2.5 milyar TL’ye yakın olduğu kaydedilmiştir.

Denetim firmaları şirketlerin mahrem bilgilerine kadar ulaşabiliyorlar. Neden tek bir firma elinde toplanıyor bu bilgiler. Bu durumun aynısını FETÖ’de de gördük. FETÖ de denetim firması eliyle topladığı bilgileri Amerika’ya kadar götürmüş, ülkemiz bundan çok zarar görmüştü. Hiç ders alınmamış maalesef.”

Öztunç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

-SSB Başkanı Görgün Yeditepe Bağımsız Denetim şirketi ile bağlantısı nedir?

-Denetimin tek bir firmaya verilmesi haksız rekabete yol açmaz mı?

-Bağımsız olması gereken denetimler neden tek bir firmaya yaptırılmaktadır?

-Bu firmaya SSB kasasından ne kadar para ödenmiştir?

-SSB’lığında paralel bir yapılanmalar var mıdır?

-Hayra Davet Vakfı’nın savunma sanayi ile ilgisi nedir? Bu vakıf ile doğrudan veya dolaylı olarak irtibatı olan kimler SSB’de görev almaktadır?