CHP’li Pala: Bebek ve 5 yaş altı çocuk ölüm hızı artışı endişe verici

CHP'li Kayıhan Pala, depremden etkilenen illerde ve depremden etkilenen iller dışındaki 40 ilde bebek ve beş yaş altı ölüm hızı artışının endişe verici olduğunu belirterek konuyu Meclis'e taşıdı.

Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof.Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanı Memişoğlu’na verdiği iki soru önergesi ile 'bebek ve beş yaş altı çocuk ölüm hızı' ile ilgili Bakanlığın eylem planını sordu.

CHP’li Pala, “TÜİK tarafından Haziran 2024’te açıklanan ölüm istatistiklerine göre, ülkemizde, bin canlı doğum başına düşen bebek ölüm sayısını ifade eden Bebek Ölüm Hızı (BÖH), 2022 yılında binde 9,2 iken 2023 yılında ne yazık ki binde 10,0’a, doğumdan sonraki beş yıl içinde ölme olasılığını ifade eden Beş Yaş Altı Çocuk Ölüm Hızı (5YAÇÖH), 2022 yılında binde 11,2 iken 2023 yılında ne yazık ki binde 14,5’e yükselmiş. Ayrı verilerde; 2023 yılında bebek ölüm hızının 2022 yılına göre 51 ilde artış gösterdiği, bir ilde (Giresun) aynı kaldığı, 29 ilde azaldığı, Beş Yaş Altı Çocuk Ölüm Hızının 2022 yılına göre 51 ilde artış gösterdiği, 30 ilde ise azaldığı açıklanmış. Bebek ve Beş Yaş Altı Ölüm Hızının artış gösterdiği 51 ilden 11’i 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen iller. Hem depremden etkilenen illerde hem de depremden etkilenen iller dışında kalan 40 ildeki Bebek ve Beş Yaş altı Ölüm Hızı artışı endişe verici” dedi.

'TÜM VERİLER ŞEFFAF VE HESAP VERİLEBİLİR ŞEKİLDE AÇIKLANMALI'

Sağlık Bakanına, bebek ve 5 yaş altı çocuk ölümlerini azaltmak için herhangi bir eylem planı olup olmadığı başta olmak üzere; depremden etkilenen illerde bebek ve beş yaş altı bebek ölüm hızlarını soran CHP’li Pala, “Sağlık, bir sosyal politika alanıdır ve hiçbir sorun palyatif süreçlerle geçiştirilemez. Sağlık alanında her veri, olguların tekrarlanmaması ve önlenmesi için bir politika çerçevesini ve eylem planını zorunlu kılar. Depremde hem bebek hem de beş yaş altı çocuk ölümleri istatistiklerdeki ölüm hızını artırdı. Ancak depremden etkilenmeyen 40 ildeki ölüm hızı artışı endişe verici. Bu nedenle bakanlıktan hem deprem bölgesi hem de depremden etkilenmeyen illerdeki bebek ve beş yaş altı çocuk ölümlerini aydınlatacak 13 soru sordum. Başta bu alanda eylem planları olmak üzere, bu alandaki tüm verilerin şeffaf ve hesap verilebilir şekilde açıklanması gerekiyor” dedi.