CHP'li Pala'dan Kestel'deki Sanayi Alanı projesine tepki

CHP'li Kayıhan Pala, 'Soğuksu ve Seymen Mahalleleri'ndeki Tarımsal Arazi Rant Hırsına Kurban Edilemez' başlıklı yazılı açıklamasında, Kestel'de kurulmak istenen Sanayi Alanı projesini eleştirdi.

Abone ol

DUVAR - CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Bursa'nın Kestel ilçesinde kurulmak istenen ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından planlarında yapılan değişikliğe onay verilen Sanayi Alanı projesine tepki gösterdi. 

Sanayi Alanı'nın planında yapılan değişikliklerin yasalara aykırı olduğunu söyleyen Pala, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

'BEN YAPTIM OLDU ZİHNİYETİ ÜLKEMİZE ZARAR VERİYOR'

“İmar Kanunu'nun 8. maddesine göre 'Tarım arazileri, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda belirtilen izinler alınmadan tarımsal amaç dışında kullanılmak üzere planlanamaz' Ancak Bursa’nın anayasası diyeceğimiz 1/100.000 ölçekli planda yapılan değişiklik ile bu kanun yok sayılıyor. ‘Ben istedim oldu’ zihniyeti hem ülkemize hem de Bursa’ya zarar veriyor. Bu değişiklik ile dikili arazilerin yanında diğer tarım alanlarında yapılaşma ve sanayileşme baskısı yaratacak, imara açılması ile havayı toprağı ve suyu kirletici özelliği olan ve çok miktarda su kullanılmasını gerektirecek sanayi tesisleri kurulabilecek. Yapılan bu değişiklik hem mevzuata aykırı hem de insan sağlığını, bölgedeki ekolojik hassasiyetleri, tarımsal ve hayvansal üretimin niteliğini dikkate almıyor.” 

Pala, açıklamasını şu ifadelerle tamamladı:

“Ülke Ekonomisine Katkı Sağlayacak Organize Sanayi Alanlarının Geliştirilmesine Yönelik Hedef' gibi yalnızca ekonomik bir çıkar etrafında şekillendirilen planlar ile  tarım alanları yağmalanacak. Yapılan değişikliğin yerli ve milli üretime katkı sağlaması, istihdam yaratması vb. ekonomik, teknik hesaplar ve seçilen parselin bir bölümünün fiziksel uygunluğu projenin hayata geçirilmesi için tek ve yeterli ölçüt değildir. Bu değişikliğin süreç ve sonuçlarından birçok bakanlık sorumlu. Bu nedenle konu hakkında sırasıyla İçişleri Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere 4 ayrı bakanlığa soru önergesi verdim.”