CHP'li Polat: Garantiler 85 milyonun canını yakıyor, yakmaya devam edecek

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, "Hava, kara, demiryolu fark etmiyor. Garantiler 85 milyonun canını yakıyor ve yakmaya devam edecek" dedi.

Abone ol

DUVAR - TCDD, son lolarak Yüksek Hızlı Tren bilet fiyatlarına yüzde 25.6 oranında zam gerçekleştirirken son 2 yılda 8’inci kez zam yapmış oldu. TCDD, hızlı tren fiyatlarına 2022 yılında 5 kez, 2023 yılında ise 3 kez zam yaparken, 2022 yılında 151 TL olan Ankara-İstanbul bilet fiyatı iki yıl sonunda son zamla birlikte yüzde 360 artışla 540 TL oldu.

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, zamların vatandaşın ödediği bilet fiyatlarının yanında bir de Ankara Gar işletmesine ödenen garantiler ile etkilendiğini belirterek, "Ne zamların, ne garantilerin önüne geçilemiyor olan vatandaşa oluyor" dedi. Vatandaşların bilet fiyatlarına yapılan zamların ardı arkasının kesilmediğini belirten Polat, şirketlerin dolar garantili alacaklarının ise hız kesmeden yapılmaya devam edildiğini söyledi.

2017 yılında hizmete giren ve yapımcı firmaya 20 yıl 6 ay işletme hakkı verilen Ankara Garı'nda, 14 yıl yolcu garantisinin verildiğine dikkat çeken Polat, geçen 7 yılda garanti edilen yolcu sayısının üçte birinin sağlanamadığını söyledi.

Bugüne kadar 39 milyon yolcu garantisinin verildiği Ankara Garı'nda gerçekleşen sayı 13 milyon oldu. Polat, yapılan ödemelerin detaylarını paylaşarak, "Hava, kara, demiryolu fark etmiyor. Bu garantiler 85 milyonun canını yakıyor ve yakmaya devam edecek" dedi.

Önümüzdeki yıl itibarıyla garanti yolcu sayısının 8 milyondan 10 milyona çıkacağının altını çizen Polat, ödemelerin de dolar bazlı olarak artacağını söyledi.