CHP'li Polat'tan çağrı: Araç ve yolcu garanti ödemeleri TL bazında yapılsın

2024 yılında araç ve yolcu garanti ödemeleri nedeniyle Hazine'den 1 milyar 700 milyon dolar çıkacağını belirten CHP'li Mahir Polat, ödemelerin TL bazında yapılması çağrısı yaptı.

Abone ol

DUVAR - CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, kamuda tasarruf tedbirlerinin sözde olmaması için garanti ödemelerin yapıldığı projelerde mutlaka değişikliğe gidilmesi gerektiğini söyledi. Sadece 2023 yılında köprü, tünel ve otoyol işletmelerine ödenen tutarın 1 milyar 500 milyon dolar olduğunun altını çizen Polat, Devlet Hava Meydanları İşletmesinin de 2023 yılında 199,7 milyon euro garanti ödemesini yaptığını, havada karada demiryollarında yandaş şirketlere Hazine'den dolar ve euro aktığını söyledi.

Polat; Devlet Hava Meydanları İşletmesinin son 5 yılda işletmeci firmalara ödediği garanti ödeme tutarlarına dikkat çekerek her yıl ödeme tutarlarının arttığını söyledi. Artan kur farkının ödenilen tutarı da katladığının altını çizen Polat, 2021 yılına kadar dolar olarak gerçekleşen garanti ödemelerinin 2021 yılında euro olarak ödenmeye başladığını söyledi.

Dolar ve euro kuruna vurgu yapan Polat, 2019 yılında Dolar 5,33 iken yapılan garanti ödeme tutarının 133 milyon dolar olduğunu 2023 yılı sonunda euro 20 TL iken ödenen garanti ödeme tutarının 199,7 milyon euro olarak gerçekleştiğini söyledi.

Polat, "Bugün iktidar 100 milyarlık bir tasarruftan bahsederek tedbirler aldığını söylüyor, diğer taraftan 100 milyar TL’yi geçmeyen araç için olmayan yolcu için bu şirketlere ödemeye devam ediyor. Bir kez daha çağrı yapıyoruz, kur ödemelerinden vazgeçilmelidir" dedi.

Polat yaptığı açıklamasında; ‘Bugün alınan ve alınacağı söylenen tasarruf tedbirlerinin kırtasiye kalemi, memurun kullandığı servis, A4 kağıdının ön ve arkasının kullanması gibi mış gibi yapılması değil samimilerse bugün Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten özellikle bu garanti ödemelere düzenleme getirmesi gerektiğini söyledi.

Sadece 2024 yılında Karayolu, Havayolu ve Demiryollarında verilen araç ve yolcu garanti ödemelerinin Hazine'den 1 milyar 700 milyon doları çıkaracağının altını çizen Polat, "Bugüne kadar pandemide depremde vatandaş fedakarlık yaparken bu şirketler sokağa çıkış yasaklarında dahi geçmeyen araç ve olmayan yolcu için ödeme aldılar. Bugün ülkesi için öncelikle bu firmalar örnek olmalı ve yapılan ödemeler kurdan çıkarılarak TL bazında yapılmalıdır" dedi.