CHP’li Şahbaz: Şov amaçlı açılan hastaneler hasta güvenliğini tehdit ediyor

CHP’li Zeliha Aksaz Şahbaz, "Şov amaçlı ve siyasi yatırım olarak yapılan hastaneler, hasta ve çalışan güvenliğini tehdit eder duruma gelmiştir" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, hastane açılışlarının siyasi bir şova dönüştürüldüğüne dikkat çekerek, yeterli ve gerekli denetim ve tedbirlerin olmayışı nedeniyle hasta ve sağlık çalışanlarının can güvenliğinin olmadığını vurguladı.

Atatürk Havalimanı’nın iki pisti kırılarak, 45 günde inşa edilen ve açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nde meydana gelen tavan çökmesine ilişkin konuşan Şahbaz:

“Yeni doğan yoğun bakım ünitesinin sıcak su borularının patlaması nedeniyle asma tavan çöktü. İtfaiye yardımı ile tedavi altındaki 8 bebek tahliye edilirken, 1 bebek hayatını kaybetti. 125 bin metrekare inşaat alanına ve 75 bin metrekare kapalı alana sahip olan hastanenin yapımına 6 Nisan 2020 tarihinde başlanmış ve 45 günde tamamlanarak 31 Mayıs 2020 tarihinde hizmete açılmıştır. Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nde meydana gelen boru patlamasında, kullanılan boru ve aksamında basınca yönelik teknik bir problem bulunduğu tahmin edilmektedir. Projelendirme aşamasında sistemdeki pompaların basınç hesaplarının sağlıklı yapılıp yapılmadığı, uygulama esnasında boru ek yerlerinde yapılan birleştirme tekniğinde hata yapılıp yapılmadığı ve kullanılan malzemelerin kalitesi sorgulanmalıdır. Boruların patlaması halinde basınçlı suyun alçı asma tavanda çökmeye neden olması da kaçınılmaz bir sondur” açıklamasında bulundu.

Birkaç ay önce inşası tamamlanan ve teslim alınarak hizmete sunulan Burdur Devlet Hastanesine de değinen Şahbaz şu ifadeleri kullandı:

“Burdur Devlet Hastanesi’nde diyaliz suyuna antifriz sıvısının karışması sonrasında üç hasta hayatını kaybetti, onlarca hasta hayati tehlike altında tedavi edildi. Kocaeli Şehir Hastanesi’nde ameliyat esnasında 60’a yakın hastada yanıklar oluştu, iki hasta bu nedenle hayatını kaybetti. Şimdi de Cerrahpaşa Üniversitesi’nin hizmet verdiği İstanbul’da Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi’nde bu olay yaşanmıştır.”

'RUHSATI OLMADAN HİZMETTE BULUNAN KAÇ HASTANE VAR?

Sayıştay raporlarında açılış onay tarihi 2022 yılı ve öncesinde bulunan Sağlık Bakanlığı’na bağlı beş sağlık tesisinin ruhsat belgesi ya da geçici ruhsat belgesi olmadığı halde faaliyette olduğunun iddia edildiğini aktaran Aksaz Şahbaz, “Sağlık Bakanlığına soruyoruz; Bu durumu nasıl izah ediyorsunuz? Halen ruhsatı veya geçici ruhsatı olmadan hizmette bulunan kaç hastane vardır? Bu hastanelere ruhsat verilmesini engelleyen ne gibi noksanlıklar mevcuttur? Ruhsatsız çalışan hastaneler hangileridir? Bakanlık tarafından dev kamu kaynakları kullanılarak, gerekli teknik kontrol ve denetimler gerçekleştirilmeden, şov amaçlı ve siyasi yatırım olarak alkışlarla açılış yapılan ve hizmete alınan bu hastaneler, hasta ve çalışan güvenliğini tehdit eder duruma gelmiştir. Bilim ve akıldan uzak uygulamalar vatandaşımızın canına mal olmaktadır” dedi.