CHP'li Sümer: 'Bankaların icra takibine aldığı batık krediler 196,8 milyar lira'

CHP'li Orhan Sümer, "Bankaların vadesinde tahsil edemediği için icra takibine aldığı batık krediler 196,8 milyar lira. Saray'ın yanlış ekonomi politikalarının sonucunu vatandaş ödüyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, halkın her geçen gün aşırı borçlanmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Orhan Sümer, “Ne yazık ki her hafta açıklanan rakamlarda vatandaşın borcunun katlanarak arttığını görüyoruz. Özellikle yüksek enflasyon ve geliri harcamasına yetmeyen vatandaşlar kredi kartlarıyla harcayarak borçlanmaya devam ediyor. Bankaların vadesinde tahsil edemediği için icra takibine aldığı batık krediler 196,8 milyar lira.

Bankaların tüketicilerden zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacakları 743 milyon lira daha artarak 51,7 milyar lira oldu. Batık tüketici kredilerinde yıl başından bu yana 6,3 milyar liralık artış gözlendi. Saray iktidarının yanlış ekonomi politikalarının sonucunu vatandaşımız ödemeye devam ediyor” dedi

'EKONOMİK ÇÖKÜŞTE UZAYA ÇIKIYORUZ'

Orhan Sümer, “İktidar yetkilileri Avrupa bizi kıskanıyor diye açıklamalarda bulunuyorlardı. Oysa tablo bambaşka. Almanya’da emeklilerin maaşı 1.700 Euro. Bizde en düşük emekli maaşı olan 10.000 lira 298 Euro ediyor. Alman maaşıyla 242 kilo kıyma alabiliyor. Bizim emeklilerimiz ise kilosu 400 liradan 25 kilo kıyma alabiliyor. Türkiye’nin yüksek enflasyon sürecine sokulduğu Eylül 2021’de 100 liraya satın alınan bir gıda sepetinin Şubat 2024’teki fiyatı 755 liraya kadar çıktı. 'Uzaya çıkacağız' diyenler ekonomik çöküşte gerçekten Türkiye’yi uzaya çıkardı. Vatandaş kara kışta halk ekmek kuyruklarında titreye titreye ucuz ekmek sırası bekliyor” ifadelerini kulllandı.

'TÜRKİYE NÜFUSU 85 MİLYON 21 MİLYON İCRA DOSYASI VAR'

1 Ocak- 23 Şubat 2024 günleri arasında icra dairelerine UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,1 oranında artarak 1 milyon 397 bin olduğunu belirten Sümer, "Aynı günlerde 1 milyon 203 bin dosya da ya sonuçlandırıldı ya da işlemden kaldırıldı. Dolayısıyla UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 23 Şubat itibarıyla 21 milyon 502 bine yükseldi” dedi.