CHP'li Taşcıer dizilerdeki şiddete dair rapor hazırladı

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer'in dizilerde yer alan şiddete unsurlarına dair hazırladığı rapora göre, 8 farklı dizinin incelenen birer bölümünde toplam 219 kez silah görüldü, 23 sahnede kadına yönelik şiddet yer aldı. İncelenen toplam 8 bölümde en az 41 kişi öldü.

Abone ol

ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, "Dizilerin Şiddet Karnesi" başlıklı bir rapor hazırladı. En çok izlenen diziler arasından 8'ini seçen ve bir bölümündeki şiddet unsurlarını tespit eden Taşcıer'in hazırladığı rapora göre, 8 dizide toplam 23 sahnede kadına yönelik şiddet uygulandı.

Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla raporuna ilişkin bilgileri paylaşan Taşcıer, "Ülkemiz öfkeli bir toplum haline geliyorsa, sokaklarda tahammülsüzlük, evlerde şiddet, okullarda kavgalar artıyorsa, dizilerin ne yazık ki etkisi vardır" diye konuştu.

ÇOCUĞUN ŞİKAYETİ RAPORDA

Kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını belirten Taşcıer raporunda, geçtiğimiz günlerde RTÜK İletişim Hattı'na ulaşan bir çocuğun, babasının dizide eşini döven bir karaktere çok benzediğini belirterek, "Annemle ben şu an babamdan kaçıyoruz. Lütfen diziyi bitirin. Kaç gündür size şikâyet etmeye kalktım. Her seferinde beni dövdü. Lütfen bitsin de babam anneme aynısını yapamasın" ifadelerini de hatırlattı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı bu şikayete ilişkin söz konusu dizinin ATV’de yayınlanan Sen Anlat Karadeniz olduğunu ifade etmişti.

Taşcıer'in hazırladığı raporunda incelenen diziler şu şekilde sıralandı: Sen Anlat Karadeniz (52. Bölüm, ATV), Kuzgun (16. Bölüm, Star TV), Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz (139. Bölüm, ATV), Çukur (66. Bölüm, Show TV), Hercai (11. Bölüm, ATV), Kardeş Çocukları (17. Bölüm, Star TV), Bir Zamanlar Çukurova (34. Bölüm, ATV) ve Söz (61. Bölüm, Star TV).

30 SAHNEDE GENEL ŞİDDET TESPİT EDİLDİ

Araştırmanın sonucuna göre, 8 dizide toplam 23 sahnede kadına yönelik şiddet uygulandı. Bu sahnelerden 4'ü babanın kızına uyguladığı şiddet unsurlarından oluştu. Çok sayıda sahnede ise erkeğin eşine yönelik şiddeti, işkence ve eziyete uğrayan, tecavüz edilmeye çalışılan, sandalyelere bağlanılan ve kafasına silah dayanan kadınların bulunduğu anlar yer aldı. İncelenen 8 bölümün 30 sahnesinde de genel şiddet tespit edildi. Bu sahneler içerisinde boğma, tokat atma, sopalarla dayak atma, dövme, fare zehri ile zehirleme, etrafın yumruklanması, silahla vurulma, işkence gibi şiddet unsurları yer aldı.

8 BÖLÜMDE 219 KEZ SİLAH GÖZÜKTÜ

İncelenen 8 bölümde en az 219 kez silah gözüktü ve ateşlendi. Öte yandan 71 sahnede bağrışma ve ses yükseltme tespit edildi. Bu sahnelerden 55'i erkeklerin bağırdığı sahnelerken, 16’sı kadınların bağırdığı sahnelerden oluştu.

8 BÖLÜMDE 41 KİŞİ ÖLDÜ

35 sahnede, kadını güçsüz gösteren, sürekli ağlayan ve yalvaran varlıklara indirgeyen şekilde ağlama-yalvarma bölümü tespit edilirken incelenen diziler arasında 52 sahnede şiddet söylemine rastlandı. Bu 52 sahnedeki şiddet söyleminin 32'sini ölüm tehdidi oluşturdu. "Ölümler de dizilerin neredeyse vazgeçilmezlerindendir" denen raporda 8 dizide farklı sahnelerde yaşanan çatışmalar ve infazlarda en az 41 kişinin öldüğü bilgisi paylaşıldı.

'ÜLKEMİZ ÖFKELİ BİR TOPLUM HALİNE GELİYORSA DİZİLERİN ETKİSİ VAR'

Meclis'te rapora ilişkin basın açıklaması düzenleyen Taşcıer, söz konusu raporun yalnızca birer bölümden elde edildiğini hatırlatarak şunları kaydetti: "Bu korkunç tablonun, sadece bir haftada yayınlanan diziler olduğunu ve sadece bir bölümlerinin izlendiğinin altını çiziyorum. Ülkemiz öfkeli bir toplum haline geliyorsa, sokaklarda tahammülsüzlük, evlerde şiddet, okullarda kavgalar artıyorsa, dizilerin ne yazık ki etkisi vardır. Asla sansürden yana olmadık. Ancak bu raporla, yayınlanan dizilerin nasıl bir şiddet sahnesi oluşturduğunu göstermek istedik." (DUVAR)