CHP'li Taşkent: 'MESEM’ler acilen denetlenmeli ve gereği yapılmalı'
CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, verdiği soru önergesinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e kaç öğrencinin MESEM’lerde hayatını kaybettiğini sordu.
DUVAR - CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, 2016 yılının sonundan bugüne Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak projelendirilen Mesleki Eğitim Merkezleri’nde çocukların ucuz işgücü olarak çalıştırıldığını belirterek, "Çocuklar, iş kazaları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Özellikle son haftalarda MESEM kapsamında çalışan öğrenciler, çalıştıkları yerlerde ihmaller nedeniyle hayatını kaybetmişlerdir. Diyarbakır’da Şehit Abdulvahap Çokur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi 17 yaşındaki Ömer Çakar, Akçaburgaz Mahallesi’ndeki demir çelik fabrikasında staj yapan 14 yaşındaki Arda Tonbul hayatını kaybeden öğrenciler arasındadır" dedi.
Taşkent, Meclis’e sunduğu soru önergesinde konuyu gündeme getirdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından yanıtlanması istenen önergede Taşkent, MESEM projesinin çocukların yaşam ve emekleri üzerinden ciddi bir sömürüye neden olduğunu belirtti.
Kaç öğrencinin MESEM’lerde hayatını kaybettiğini soran Taşkent, Milli Eğitim Bakanı’nın tarikatlarla ilgili yaptığı açıklamayı da hatırlatarak, “Yüzümüze karşı açıkça tarikatlarla iş birliğini yaptığını söyleyen bir Bakanla karşı karşıyayız ve tüm bu karanlık içerisinde bizzat Bakanlık onayıyla çocukların gönderildiği bir yerde ölüm haberlerini alıyoruz. Bir Milli Eğitim Bakanı’nın görevi çocukların temel haklarının korunması ve bu hakların devamlılığının sağlanması değilse nedir diye sormak istiyorum. Bizzat kendilerine bağlı olarak uygulanan ve çocukların iş kazalarında hayatını kaybettiği MESEM’ler acilen denetlenmeli ve gereği yapılmalı. Eğer siz çocukları Bakanlık tarafından onaylanan bir yerde çok düşük ücretlerle, güvencesiz bir şekilde çalıştırıyorsanız bu yasal olarak çocuk işçiliğini onaylıyorum demektir.” dedi.
Taşkent’in, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e yönelttiği sorular şunlar:
"MESEM kapsamında kaç öğrenci “stajyer” olarak çalıştırılmaktdır? Bu öğrencilerin çalıştırıldığı iş kolu, yaş, cinsiyet, yaşadıkları illere göre dağılımı nedir?
Kurulduğu tarihten önergenin yanıtlandığı tarihe kadar geçen sürede, MESEM kapsamında çalıştırılan kaç öğrenci çalıştıkları sırada iş kazası geçirmiştir?
Bu öğrencilerin kaçı iş kazası sonucu hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybedenlerin çalıştırıldığı iş koluna, yaş, cinsiyet ve yaşadıkları illere göre dağılımı nedir?
Bu öğrenciler arasında iş kazası nedeniyle hayatına engelli olarak devam etmek zorunda kalan öğrenci var mıdır? Var ise engelli olarak hayatına devam etmek zorunda kalan öğrencilerin çalıştırıldığı iş koluna, yaş, cinsiyet ve yaşadıkları illere göre dağılımı nedir?
MESEM’ler herhangi bir kurum tarafından denetlenmekte midir? Eğer gerekli denetlemeler yapılıyor ise denetleme sonucunda uygun bulunmayan işletmeler hakkında bir yaptırım uygulanmakta mıdır?
Hayatını kaybeden öğrencilerin ölümleri ile ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?
Yaşanan ölümlerin arkasındaki ihmal iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?"