CHP'li Taşkın: Emeklilerin yüzde 70'i asgari ücretin altında maaş alıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, Emekliler Haftası için yaptığı konuşmada emeklilerin yüzde 70’inin asgari ücretin altında maaş aldığını belirterek çözüm önerilerini 9 maddede sıraladı.

Abone ol

DUVAR - CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, Emekliler Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Türkiye’de yaklaşık 13 milyon 400 bin emekli ve hak sahibi olduğunu ifade eden Taşkın, CHP’nin çözüm önerilerini 9 maddede sıraladı.

Emeklilerin yüzde 70’inin asgari ücretin altında maaş aldığını vurgulayan Taşkın, “Ne yazık ki bugün emeklilerimiz en temel insani ihtiyaçlarını bile gideremez durumda. Emeklilerin sorunlarının temel nedeni, AKP iktidarında birilerinin orantısızca zenginleştirildiği bu acımasız düzendir. Mesele tercih meselesi. CHP olarak iktidara geldiğimizde öncelikli hedefimiz en düşük emekli maaşının asgari ücretin ve açlık sınırının altında kalmaması. Devletin gerekli kaynağı mevcut. Emeklilerin sorunlarının hak temelli ve kapsayıcı bir anlayışla çözüme kavuşmasını sağlayacağız” dedi.

Taşkın’ın açıklaması şöyle:

AKP İKTİDARINDA EMEKLİLİK DE EMEKLİ YAŞAMAK DA HAYAL OLDU: Yıllarca emek vererek çalışma hayatında yer alanların ve ülkemizin refahına katkı sunanların insanca bir emeklilik hayatına kavuşabilmeleri en temel haklarıdır. Ancak AKP iktidarında bırakın huzurlu bir emeklilik yaşamayı, milyonlarca çalışan için emeklilik adeta imkânsız bir hayale dönüşmüş durumdadır. İnsanca bir emeklilik sistemini hayata geçiremememizin en açık ve acı göstergesi, emeklilerin fiilen çalışma hayatı içerisinde kalmak zorunda olmalarıdır. Onlar çalışmak zorunda kaldıkça iş bekleyen gençlerimiz de çalışma hayatına dahil olamamaktadırlar. Bu kısır döngüyü aşmak zorundayız.

İŞSİZLİK VE EMEKLİLİK SİSTEMİ BİRBİRİ İLE DOĞRUDAN BAĞLANTILI: Gençlerin ve çalışabilir yaşta olanların aktif iş gücüne katılabilmeleri, sağlıklı bir sosyal güvenlik ve emeklilik sistemi için de son derece önemlidir. Bugün ülkemizde 31 milyon insan işgücüne katılamıyor. Çalışabilir nüfusun yüzde 51’i çalışmıyor. Gençlerde işsizlik oranı ise yüzde 25. Bu veriler emeklilik sistemi adına ne ifade ediyor? Bugün yaklaşık 23 milyon çalışanın primleriyle 13 milyonun üzerinde emekli finanse ediliyor. Eğer çalışan sayısını 40 milyona çıkarabilseydik, emeklilerimiz ortalama 5000 TL’nin üzerinde maaş alabileceklerdi. Bu duruma piramit sistemi deniliyor. Gençler çalışma yaşamına daha erken girdiklerinde piramitin tabanı da genişliyor ve emekliler çok daha iyi bir yaşam sürdürebiliyor. Görüldüğü gibi işsizlik ve emeklilik sisteminin sağlıksızlığı arasında doğrudan bir bağ var.

BATIDA EMEKLİLER DÜNYAYI GEZERKEN ÜLKEMİZDE EMEKLİLER EKMEK DERDİNDE: Açlık sınırının ve asgari ücretin altında kalan maaşlarıyla, emeklilerimizin aktif yaşlanma hakkından yararlanmaları, çalışırken gerçekleştiremedikleri hayallerini hayata geçirebilmeleri elbette mümkün değil. Batıda emekliler dünyayı gezme hayallerini gerçekleştirirken, ülkemizin emeklileri evlerine ekmek taşıma telaşında. Bu kabul edilemez bir durumdur.

EMEKLİLERİN YÜZDE 70’İ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA MAAŞ ALIYOR: Sosyal Güvenlik Kurumu 2021 Mart ayı verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 13 milyon 400 bin emekli ve hak sahibi var. Emeklilerimizin yaklaşık 8 milyon 350 bini 4A, yani SSK emeklisi. Ortalama maaşları 2 bin 206 lira. Yaklaşık 2 milyon 690 bin kişi 4B, yani Bağ-Kur emeklisi. Ortalama olarak ellerine ayda bin 684 lira emekli maaşı geçiyor.  Yaklaşık 2 milyon 345 bin kişi de 4C, yani Emekli Sandığı emeklisi.  Onlar da ayda ortalama 2 bin 735 lira alıyor. Ne yazık ki bugün emeklilerimiz en temel insani ihtiyaçlarını bile gideremez durumda. Emeklilerin yüzde 70’i asgari ücretin altında maaş alarak hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Bugün asgari ücret 2 bin 825 lira. 2021 yılı itibarıyla ortalama emekli maaşı da 2384 lira. Aradaki makas her yıl açılıyor.

Emekçilerimizin ve emeklilerimizin en temel insani ihtiyaçlarını giderememelerinin temel nedeni, AKP iktidarında birilerinin orantısızca zenginleştirildiği bu acımasız düzendir. Devletin gerekli kaynağı mevcut. Ülkemizin kaynakları hak temelli bir sosyal devletin inşa edilmesiyle bu acımasız durumu ortadan kaldırmaya yeter de artar bile. Mesele tercih meselesi.

EMEKLİLERİN SORUNLARINA ÇÖZÜM İÇİN 9 MADDE

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Taşkın, emeklilerin yaşadığı temel sorunlara ilişkin CHP'nin çözüm önerilerini ise 9 maddede sıraladı:

1- CHP olarak iktidara geldiğimizde öncelikli hedefimiz en düşük emekli maaşının asgari ücretin ve açlık sınırının altında kalmaması. CHP olarak emeklilerin sorunlarının hak temelli ve kapsayıcı bir anlayışla çözüme kavuşması gerektiğinin bilincindeyiz, bunu sağlayacağız. Sorunları detaylarıya biliyoruz, nasıl çözeceğimizi de. Bizler alın terinden yana insanlarız.

2- CHP güvenceli istihdama dayalı üretimi arttırarak ve adilce bölüştürerek ek kaynak da yaratacaktır. Tüm kamu personeli ve emeklilerin ücret artışlarını belirlerken sadece enflasyonu değil, büyümeden kaynaklı refah payını da dahil edeceğiz.  Anımsanacağı gibi, CHP’nin Ramazan ve Kurban bayramlarında emeklilere birer maaş ikramiye verme vaadi büyük etki yaratmış, iktidar bu uygulamayı hayata geçirmek zorunda kalmıştı. Bir de iktidara geldiğimizde yapacaklarımızı düşünün…

3- Emeklilikte yaşa takılanların (EYT) mağduriyetini gidereceğiz. Sayıları beş milyonu aşan EYT’lilerin kazanılmış haklarının hayata geçirilmesi devlet ciddiyetinin gereğidir. İnsanlarımız çalışma hayatına başladıklarında kendileri için tanımlanan kriterlere göre emekli olabilmeli. Hayat planlarını buna göre yapanlara, daha sonra “kural değişti” demek hukuk devletiyle bağdaşmaz. Bu konuda tavrımız net.

4- Adil bir intibak yasası çıkaracağız. Temel ilkemiz “eşit işe eşit ücret” olacaktır. Özellikle emekli kadınların ücretlerinin bu ilke doğrultusunda ele alınmasını sağlayacağız.

5- Katsayı ve gösterge sistemini yeniden düzenleyeceğiz. Öğretmenler, hemşireler gibi meslek gruplarında çalışanlara 3600 Ek Gösterge hakkı tanıyacağımızı seçim beyannamemize geçirmiştik. Böylece bu kesimlerin emeklilik koşullarında ciddi bir iyileşme yaşanabilecek.

6- Emekliler için muayene ve ilaç katılım paylarını ve fark ücretlerini kaldıracağız.

7- 65 yaş üzerindeki yurttaşlarımızın kültür, sanat ve spor etkinliklerinden ücretsiz yararlanmalarını sağlayacağız.

8- Sosyal tesis olanakları bulunmayan meslek grupları için yeni tesisler yapacağız.

9- Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB iş birliğiyle gerçekleştirilecek projelerle emeklilerimize makul ücretlerle gezi ve tatil olanağı sağlayacağız. (HABER MERKEZİ)