CHP'li Toprak, haftalık değerlendirme raporunu yayınladı
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, yayınladığı haftalık değerlendirme raporunda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, AYM'nin 703 sayılı KHK hakkında verdiği iptal kararı ve ekonomik krizi ele aldı.
DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, haftalık değerlendirme raporunu yayınladı.
Raporda "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ni değerlendiren Toprak, "Dini ağırlıklı ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ müfredatını uygulamaya koyan Milli Eğitim Bakanı, şimdi ‘Öğretmenlik Mesleği ve Milli Eğitim Akademisi’ kanunuyla bu müfredatı uygulayacak ideolojiyi benimsemiş partizan öğretmenler yetiştirmeyi hedefliyor. Kurulan akademi ile eğitim fakülteleri işlevsiz hale getiriliyor" dedi.
'AYM'NİN KARARI TÜRKİYE'NİN 6 YILDIR KEYFİ, YETKİSİZ VE HUKUKSUZCA YÖNETİLDİĞİNİ TESCİLLEDİ'
Raporunda Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı KHK hakkında verdiği iptal kararlarını da yorumlayan Toprak, "Anayasa Mahkemesi’nin 703 Sayılı KHK ile ilgili iptal kararı, Türkiye’nin 6 yıldır ‘keyfi-yetkisiz ve hukuksuzca’ yönetildiğini tescil etti. İktidarın yayınladığı Cumhurbaşkanı kararlarının, duble maaşların, Rektör, Merkez Bankası Başkanı, Büyükelçi, Diyanet İşleri Başkanı vb. atamaların anayasaya aykırılığı açığa çıktı" ifadelerini kullandı.
KONKORDATO DAVALARINDA VE İFLAS KARARLARINDA ARTIŞ
Ekonomik krize ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Toprak, sayısı artmakta olan konkordato davaları ve iflas ilanlarına ilişkin, "Mahkemelerdeki konkordato davalarında karar sayısı mayıs sonu itibarıyla 491’e yükseldi. Aynı dönemde 233 şirketin konkordato talebi mahkemelerce reddedilirken, 44 şirketin iflas başvuruları kabul edilerek iflas kararı verildi. 2023 yılının tamamındaki konkordato kararı sayısı 519 iken iflas kararı sayısı 65 idi" dedi.
MEHMET ŞİMŞEK'E TEPKİ
Son olarak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geride bıraktığı 1 yıllık görev süresine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Toprak, şu ifadeleri kullandı:
"Bir yıl önce yüzde 38 enflasyonla görevi devralan Bakan Mehmet Şimşek’in bir yıl sonra yüzde 75’e çıkan enflasyonu, ‘programın başarısı olarak nitelendirmesi’ çaresizliğin ifadesidir. Hayat pahalılığı ve yaşamı sürdürme güçlükleri ağırlaşarak devam ediyor. Ekonomi yönetimi, dikiş tutmayan bütçe açıklarını çözebilmek için yeni borçlanmaya hız veriyor. Haziran-ağustos döneminde 637 milyar TL yeni borçlanmayla piyasalardaki parayı çekecek.
Mayıs ayında kalemler itibarıyla bakıldığında yıllık en yüksek enflasyon artışı yüzde 104,8’le eğitimde gerçekleşmiş. Bunu yüzde 93,21’le konut, yüzde 92,94’le lokanta ve oteller, yüzde 86,48’le alkollü içecekler ve tütün, yüzde 79,10’la ulaştırma, yüzde 77,67 ile sağlık harcamalarındaki fiyat artışları izliyor. 1 Temmuz’dan itibaren kira artışlarına yüzde 25 sınırı getiren yasanın süresinin uzatılmayacağı açıklandı. Her ne kadar yasada olmasına rağmen kira sınırı fiilen uygulanmasa da şimdi kira artışları tümüyle serbest kalacak ve enflasyona endeksli şekilde yüzde 70’e varan kira artışları devreye girecek."