CHP'li Tunç, Savunma Sanayi'ndeki ihaleleri sordu

CHP'li Ali Öztunç, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi'nin Savunma Sanayi Başkan Yardımcılığı yaptığı dönemde birçok şaibeli ihale ile ilişkisi olduğu iddialarını Meclis'e taşıdı.

Abone ol

DUVAR - CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi'nin Savunma Sanayi Başkan Yardımcılığı yaptığı dönemde verdiği bazı ihaleleri Meclis gündemine taşıdı. Öztunç, “Hayra Davet Vakfı’nın kurucularının savuma sektörüne müthiş bir ilgisi var. Bazı ihalelerin veriliş yöntemiyle ve kamunun milyarlarca lira zara uğratıldığı ile ilgili şikayetler alıyoruz. Hayrına ihale dönemi mercek altına alınmalı” dedi.

Öztunç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Celal Sami Tüfekçi'nin Savunma Sanayi Başkan Yardımcılığı yaptığı süreçte verilen ihaleleri sordu. Öztunç şunları söyledi:

“Hayra Davet Vakfı’nın kurucu üyeleri, başta Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve sektörün öncü firmalarından ASELSAN’da görev yapmaktadırlar. Vakfın kurucuları 10 Eylül 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Vakfın kuruluş amacı ‘Halkımızın maddi ve manevi gelişimine katkıda bulunmak’ olarak belirtilmiştir. 

Vakfın kurucuları arasında eski SSB Başkan Yardımcısı olan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi’nin yanı sıra SBB’ye bağlı 90 iştirakin kamu paylarının tüm ihale işlerini, yönetim kurullarını belirleyen Mehmet Fatih Güçlü de bulunmaktadır. Hayra Davet Vakfı kurucuları Milli Savunma Bakanlığı (MSB), ASELSAN ve MKE’de gruplaştığı, bir anlamda bir saadet zinciri yaratıldığı, bazı ihalelerin şaibeli olduğu belirtilmektedir.

Tüfekçi’nin SSB Başkan Yardımcılığı yaptığı dönemde, SSB iştiraki olan HAB A.Ş. (Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi) ve ULAK Haberleşme A.Ş.’de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini yerine getirirken birçok şaibeli ihale ile ilişkisi olduğu iddialar arasındadır. Tüfekçi’nin bu süreçte HAB A.Ş.’nin inşaat ihaleleri yıllarca aynı firmalara ihale ettiği iddia edilmektedir. HAB bölgesinde yapılan inşaat ihalelerinin 5 yıl boyunca sadece 2 firma tarafından dönüşümlü olarak alınması sağlandığı, bu yöntemle, inşaat firması 5 yılın sonunda milyar dolarlık işleri kolaylıkla aldığı ve HAB bölgesinde yapılan inşaat ihale süreçlerine başka firmalar dahil edilmediği söylenmektedir.

Yine aynı dönemde Tüfekçi, HAB bölgesindeki inşaat ihalelerini alan firmaların alınan işi bitirip teslim etmiş olmalarına rağmen, yine aynı bölgedeki farklı inşaat işlerini eski işin devamı gibi gösterip aynı firmalara iş artışı yapma yöntemi ile işleri ihalesiz olarak verdiği belirtilmektedir.

Tüfekçi, SSB’ye bağlı şirketlerin yönetim kurulu üyesi veya başkanı olarak kontrol ettiği firmalara baskı yaparak kanunlara aykırı iş dağıtımı yaptığı söylenmekte olup aynı zamanda yakınlarını yetkisi dahilindeki kurumlara yerleştirmiştir.”