CHP’li vekil kadın cinayetlerini sordu: Artık sorumluluk alın

CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, son iki hafta içinde Adana’da yaşanan kadına yönelik 2 ayrı şiddet olayını Meclis gündemine taşıdı. Sümer, “Artık sorumluluk alın” çağrısı yaptı.

Abone ol

ANKARA - Kadına yönelik şiddet her geçen gün artarak devam ediyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre bu yıl kasım ayında 31, 2018 yılın ilk 11 ayında ise 362 kadın öldürüldü. CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer, Adana’da son iki haftada yaşanan olayları Meclis gündemine taşıdı. Sümer, 'iddet olaylarının arkasında yatan gerçekleri doğru okumanın ve doğru çözümler üretmenin Meclis’in sorumluluğu' olduğuna dikkat çekti.

Son iki hafta içinde Adana’nın Yüreğir ilçesinde bir şahıs tartıştığı karısını kafasına ve yüzüne çekiçle vurduktan sonra bıçaklayarak öldürdü. Yine Yüreğir’de genç bir kadın, bıçaklandı ve 80 yerine dikiş atıldı, bir başka şahıs da eşinin üzerine kaynar su dökerek yaraladı.

BU OLAYLAR MÜNFERİT DEĞİL

Bütün bu olayların münferit olmadığını ve kadına yönelik şiddetin, insan hakları ihlali ve suç olduğunu vurgulayan Orhan Sümer, şiddet olaylarına etkin önlem alınmasını istedi. TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Sümer, “Şiddetin arkasında yatan gerçekleri doğru okumak, çözümleri doğru olarak ortaya koymak Yüce Meclisin sorumluluğudur. Asıl problem kanunlar değil; kanunların uygulanışı, takibi ve denetimidir. Daha fazla vatandaşımızın canı yanmadan, yetkilileri bir an önce sorumluluk almaya davet ediyorum” dedi ve yaralanan kadınlara acil şifa diledi.

BAKANA SORDU

Sümer, hazırladığı soru önergesiyle de konuyu Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sordu. Önergesinde Adana’da yaşanan ve basına da yansıyan olayları hatırlatan Sümer, Bakan’dan şu sorularına yanıt verilmesini talep etti:

-2002 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde kadın cinayetlerinin nedenleri ile birlikte iller bazındaki dağılımı nedir?

-Bakanlığınızın kadın cinayetleri ile kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz vb. olayları engellemek konusunda yaptığı/yapacağı çalışmalar nelerdir?

-2002 yılından önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde Adana’da işlenen kadın cinayetlerinin, nedenleri ve yaş gruplarına göre dağılımı nedir? İşlenen bu cinayetler hakkında sorumluların aldığı cezalar nelerdir?

-Adana il genelinde kaç “Şiddetin Önleme ve İzleme Merkezi” bulunmaktadır? Bu merkezlerin sayısı Adana için yeterli midir? Değil ise yenilerinin kurulmasına yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”