CHP’li Yazgan: ‘Emeklinin ahının altında kalırsınız’

CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, en düşük emekli maaşının yüzde 25 artırılarak 12 bin 500 liraya çıkarılmak istenmesine tepki gösterdi: "Emeklinin ahının altında kalırsınız."

Abone ol

DUVAR - En düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkarılmasına ilişkin maddenin de bulunduğu yasa teklifi, 16 Temmuz’da AKP tarafından TBMM’ye sunuldu. CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, AKP’nin teklifine tepki gösterdi.

Teklifle yalnızca en düşük emekli maaşının yükseltildiğini, diğer emekliler için bir düzenleme olmadığını söyleyen Yazgan, “Bu teklif, daha en başından bu yönüyle hatalıdır, eksiktir. Yüksek prim ödemiş kişiler ile düşük prim ödemiş kişiler arasındaki denge, bu düzenleme ile bozuluyor. Başka bir ifadeyle iktidar, bu teklifle emeklileri tabanda birleştiriyor” dedi.

Açlık sınırının 19 bin lira olduğunu, asgari ücretin dahi 2 bin lira üstünde olduğuna dikkat çeken Yazgan, “Her şeyden önce 2 bin 500 liralık artış, emeklinin cebindeki yangını söndürmez. Bu, emeklinin ağzına bir parmak bal çalmaktır ama bu bal acı. 850 gramlık çam balının fiyatı 454 lirayı geçti. İktidarın verdiği zamla emekli bal bile yiyemez” ifadelerini kullandı.

‘BÖYLE REZİLLİK OLUR MU?’

Emekliye verilmesi öngörülen 2 bin 500 lira ile alınabileceklere dikkat çeken Yazgan, şunları kaydetti: “Marketlerde bir kilo dana etinin fiyatı 640 lirayı buluyor. Emekli, kendisine verilen fazladan 2 bin 500 lira ile 4 kilo eti zor alabiliyor. Bir emekli bugün markete gitse, 4 kilo et için cebinden 60 lira vermesi gerekiyor. Soğanın ve patatesin kilosu 20 liraya, 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 280 liraya çıktı. Böyle rezillik olur mu? Böyle vurdumduymazlık olur mu? İktidardakilere sesleniyorum; başınızı gece yastığa rahat koyabiliyor musunuz? Geçinemeyecekleri ücretleri verdiğiniz emekliler hiç mi aklınıza gelmiyor? Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel’in de dediği gibi geçim yoksa seçim var. Ya emekliye, emekçiye hak ettiğini verin ya da ülkeyi yönetemediğini itiraf edin, o koltuklardan çekilin.”

‘KARIŞIM ZOR ALINIYOR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, her gece manda yoğurdu, Medine hurması, kestane balı ve yulaf ezmesi karışımı yediğini söylediğine işaret eden Yazgan, “460 gramlık kestane balının fiyatı 1000 liraya kadar yükseldi. Medine hurmasının 300 gramı da 130 lira. 1 kiloluk manda yoğurdu ise 150 liraya kadar çıkıyor. Emekliye lütuf gibi sundukları 2 bin 500 liralık artışla Sayın Cumhurbaşkanının karışımı zor alınıyor” dedi.