CHP'li Yontar: 'AKP hükümeti özelleştirmeyi çok seviyor'
CHP Tekirdağ Milletvekili Yontar, Meclis'teki görüşmelerin ardından yasalaşan Sivil Havacılık Kanunu'nu değerlendirdi. Yontar, seçim bölgesindeki sorunlara da değindi.
DUVAR - CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyesi Nurten Yontar, Meclis'te görüşülerek kabul edilen Sivil Havacılık Kanunu'nu değerlendirdi.
Yine çok sayıda kanunda değişiklik yapılmasını öngören bir torba kanun tekniğiyle yine karşı karşıya kalındığını belirten Yontar, “Söz konusu bu teklifle hizmetleri özerkleştirecek adımlar atılmak isteniyor. Aslında bunun yeni bir şey olmadığını hepiniz biliyorsunuz. İktidar yanlısı 5-6 firma, devlet bankalarından aldıkları kredilerle ne kadar güzel milli servet fabrikaları özelleştirdiler. Bu yetmedi, bu özelleştirilen fabrikalar, yerler sonra ikinci ellere satıldı, onun üzerinden bu 5-6 firma yüksek kar marjına erişti. Bu da yetmedi, bu şirketler vergi aflarına tabi edildi, buradan da bu ülke bir kayba uğradı. AKP Hükümeti milli olan her şeyi özelleştirmeyi çok seviyor ve bu özelleştirmeler ne hikmetse direkt adrese teslim ediliyor” dedi.
Türkiye'de 11'i kamuya ait, 26'sı özelleştirilmiş ve 3 tanesi de yap-işlet-devret modeliyle işletilen 40 liman olduğunu belirten Yontar, "Bakanlık söz konusu bu hizmetlerden sadece geçen yıl 4 milyar 244 milyon tahsil etmiş yani yüzde 25 pay aldığını düşünürsek 13 milyarlık bir paranın kimin cebine girdiği belli değil. İyi ki 1936 yılında imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi var ki biz İstanbul ve Çanakkale Boğazlarımızı bununla koruyoruz. Bu vesileyle, ülkemizin kurucusu büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve anlaşmaya imza koyan tüm devlet büyüklerimizi bir defa daha huzurlarınızda saygı ve rahmetle anmak istiyorum” diye konuştu.
Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde bulunan CEYPORT Uluslararası Liman İşletmeciliği’nin, bütün bir sahili kapatmış olduğunu belirten Yontar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bundan ne valiliğin ne büyükşehir belediyesinin ne ilçe belediyesinin ne ticaret ve sanayi odasının ne de Tekirdağ halkının haberi var. İzin tabii ki Külliye'den, Çevre Şehircilik eliyle yapılmakta, 2018 yılının Aralık ayından itibaren de işletilmekte ve şimdi de liman kapasite artışına gidilmektedir ve kent yerleşim alanının çok yakınında yapılan bu proje aynı zamanda kimyasal depolama amaçlı olması nedeniyle canlı yaşamını da olumsuz etkileyecektir.
Kimyasal madde gazlarının havayla taşınmasıyla kent sağlığı her zaman tehdit altında olacaktır, Trakya bölgesi aynı zamanda birinci derece deprem riskine sahip olduğu için bu olumsuzlukları da oluşturacaktır. Bu projenin gözden geçirilmesi ve kent halkı yararına projeler yapılması tüm Tekirdağlı hemşehrilerimizin beklentisidir.
Tekirdağ'ın adı Avrupa şehri diye geçiyor ama maalesef ki telekomünikasyon altyapımız sıfır. Şehir merkezlerinde evimizin hangi köşesinde telefonla görüşebiliriz yarışması var kişiler arasında çünkü telefonlar çalışmıyor, herhangi birinin sesini duyamıyoruz.
İlimizin havalimanı var ama kalkan uçak yok. Neden? Yolcu garantili İstanbul Havalimanı İşletmesini zengin etmek ve Genel Müdürüne 1 milyonun üstünde maaş verebilmek içindir herhalde.”