CHP'nin AYM'ye yapacağı 3 itiraz

Meclis'te kabul edilen anayasa değişikliği Anayasa Mahkemesi yolunda. Düzenlemenin iptalini isteyen CHP'nin 3 ana itirazı var.

Abone ol

ANKARA - CHP, 339 oyla kabul edilen anayasa değişikliğini Resmi Gazete'de yayınladıktan sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak iptalini isteyecek. Anayasa değişiklikleri sadece şeki açısından incelenip denetlendiği için CHP'nin başvuruları da bu yönde olacak. CHP'nin üç temel itiraz noktası bulunuyor.

TEKLİF DAHİ EDİLEMEZ

Kabul edilen anayasa değişikliği Anayasa’nın değiştirilemez 2’nci ve 4’üncü maddesine aykırı düzenlemeler içeriyor. CHP'nin Anayasa Komisyonu üyesi Muharrem Erkek, "Değişiklikle 2. maddedeki demokratik hukuk devleti yok oluyor. Kuvvetler ayrılığını yok edersenin hukuk devletini yok edersiniz. Anayas Mahkemesi'nin şekil denetimini aşarak mutlaka değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddelerini koruması lazım. Burada en önemlisi demokratik hukuk devleti. Birinci maddedeki Cumhuriyet bile zedeleniyor. Egemenliği şahsileştirirseniz Cumhuriyeti de yok edersiniz" dedi.

‘GİZLİ OY ALENİ OLDU’

CHP'nin başvurundaki bir diğer önemli başlık gizli yapılması gereken oylamanın aleni şekilde gerçekleşmesi. Görüşmelerin her iki turunda da muhalefet bu duruma itiraz etti. Gizli oy kuralının ihlali, fotoğraflar ve görüntülerle de kayıt altına alındı. Ayrıca ikinci tur oylamada tek tek isimler tutanağa geçirildi. Erkek, Yüksek Mahkeme'nin oylama sonucunu etkileyecek şekilde açık oy kullanılmasını gösteren kanıtları titizlikle inceleyerek karar vermesi gerektiğini söyledi.

ANAYASADA TORBA DEĞİŞİKLİK OLMAZ

CHP'nin bir itirazı da yasa yapım tekniğiyle ilgili. Özellikle teklifin 16. maddesi tartışma konusu. Bir madde ile anayasanın 54 maddesinde değişiklik yapılıyor. “Torba Anayasa değişikliği olmaz” diyen CHP, her birinin ayrıca düzenlenmesi gerektiğini, bu haliyle iptal edilmesi gerektiğini savunuyor.

GİZLİ OY İHLALİNİ MİLLET Mİ İNCELEYECEK?

"Bu paket yürürlüğe girerse bir kişi tek başına bütün devleti şekillendirecek. Asıl anayasa da o zaman gelecek" diyen Erkek, Anayasa Mahkemesi'nin buna dur demesi gerektiğini söyledi. Erkek, AK Parti'den CHP'nin yapacağı bu başvuruya dönük eleştirilere de yanıt verdi:

"İktidar OHAL'i savunurken "OHAL anayasada var, biz de anayasaya dayanıyoruz" diyor. Peki bizim Anayasa Mahkemesi'ne başvurumuz nereden kaynaklanıyor? O da anayasadan kaynaklanıyor.

Temel bir hak bu. "Gizli oy mu açık oy mu kullanıldı", bunu millet mi inceleyecek, Anayasa Mahkemesi inceleyecek. Keşke hukuka uygun davransalardı da mahkemeye gitmek zorunda kalmasaydık. Bu kadar ihlal varken Anayasa Mahkemesi'ne gitmezsek asıl o zaman millet bizi "neden bu hakkınızı kullanmadınız" diye sorumlu tutar. Tabii Anayasa Mahkemesi cesur davranabilecek mi? Hukukun üstünlüğünü mü muktedirleri mi koruyacak, bunu da yaşayarak göreceğiz."

CHP, AYM için 'açık oy listesi' hazırladı

CHP tasarı çekilmezse AYM’ye gidecek