Türkiye seçim sürecine girdi. İktidardan muhalefete tüm siyasi partiler sahada. Bir taraftan liderler il ziyaretleri yapıyor, eylem planları açıklıyor, diğer taraftan parti kurmayları sahada yoğun faaliyet yürütüyor. Ekonomi Masası’ndan Esnaf Masası’na Doğu Masası’ndan Karadeniz Masası’na farklı alan ve topluluklara seslenmek amacıyla özel çalışmalar yürütülen CHP’de en çok ilgiyle izlenen çalışma Doğu Masası desek yanlış olmaz.
CHP’nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 24 ilde parti teşkilatlarını güçlendirmek, oy oranını arttırmak ve yaklaşan seçimlerde milletvekili çıkarmak amacıyla kurduğu bu masa yaklaşık 1.5 yıl önce çalışmaya başladı. CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın başkanlık ettiği masa çalışmaları kapsamında ilk çıkarma geçtiğimiz temmuz ayında yapıldı. Van, Şırnak, Muş ve Hakkari’ye yapılan ziyaretlerde üye katılım törenleri oldu, esnaf ziyaretleri, kanaat önderleri ile görüşmeler gerçekleştirildi. Arada tek tek kentlere ziyaretler devam ederken Doğu Masası yaklaşık 1 yıl sonra bu kez çok daha kalabalık bir heyetle Van, Hakkari ve Erzurum’da çeşitli programlar için bölgeye geldi.
4 gün olarak planlanan ziyarette ilk adres Van oldu. Gazete Duvar olarak eşlik ettiğimiz programda yürütülen çalışmanın sahada nasıl karşılık bulduğunu görme, halkın değerlendirmelerini, yorumlarını alma şansımız olacak. Ama öncesinde parti yöneticilerinden aldığımız bilgiler çerçevesinde Doğu Masası çalışmasının şimdilik sayılara dökülen sonuçlarına dair bazı verileri paylaşalım.
ÜYE SAYISI YÜZDE 150-300 ARTTI
Parti yöneticilerinin paylaştığı verilere göre örgüt kapasitesini güçlendirme amacıyla yapılan çalışmaların ilk hedefi üye sayısını arttırmaktı. Bu amaca bir ölçüde ulaşıldı. Geçen 1 yılda bölgenin 24 ilindeki üye sayısı yüzde 150-300 oranlarında artış gösterdi.
CHP’nin 81 ilde artan üye sayısına bakıldığında en çok üye yapılan ilk 10 ilin tamamı Doğu Masası içerisinde yer alan kentler. Yine en çok üye yapılan 20 ilin 17’si Doğu Masası ili. Üye artışında ilk sıralarda Batman, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Van, Muş ve Hakkari kentleri var. Örneğin Hakkari’de CHP’li üyenin olmadığı tek bir köy ve mahalle kalmadığı bilgisi paylaşılıyor.
Üye sayısının artması temelde teşkilatları güçlendirme amacı taşıyor. Ama artan üyeler sandık güvenliği açısından da önemli. Şu an bölgedeki tüm sandık kurulları için görevlendirmeler yapılmış durumda. Yedek üye açısından da sorun olmayacağı kaydediliyor.
Partiye yeni üye kazandırmanın bu bölge açısından bir başka sonucu daha var. O da “çarpan etkisi” olarak ifade ediliyor. Bir parti yöneticisi durumu, “Aile CHP’ye geçince özellikle batı illerine çalışmak okumak ya da yaşamak için gidenlerden de CHP’ye geçişler oluyor. Örneğin İzmir’de bu şekilde çok sayıda katılım oldu. Önümüzdeki günlerde de bu devam edecek. Yani Doğu katılımı batıyı tetikliyor. Tam anlamıyla bir çarpan etkisi oluyor” sözleriyle anlatıyor.
'HELALLEŞME BİR MİLAT'
Tabii Doğu’da CHP’nin örgütsel kapasitesini artırması tek başına oya dönüşecek bir tablo yaratmayacak. Seçmenin oyunu alabilmek için bölgedeki sorunları dinleyen, onlara çözüm önerisi sunan somut vaatlerde bulunulması, parti politikalarının da bu çerçevede evrilmesi gerekiyor. Böyle baktığımızda ana mesele de Kürt sorunu, CHP’nin bu sorunu nasıl algıladığı ve çözüm önerisi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Salıcı, Van’da gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında en çok bu yöndeki sorulara maruz kaldı. “Kürt sorunu bizim için Van’ın değil tüm Türkiye’nin sorunu” diyen Salıcı, çözüm için de “Türkiye’nin birliği bütünlüğü içinde, parlamento zemininde, şeffaf bir şekilde ve demokratik usullerle Kürt sorununu çözebiliriz” değerlendirmesi yaptı. Salıcı “Somut ne yapılacak” sorularına ise, sandığı işaret ederek “Önce Türkiye’deki ağır baskı rejimini ortadan kaldırmak, Türkiye’yi demokratikleştirmek gerek” yanıtı vermekle yetindi.
Verilen yanıtların gazetecileri, dolayısıyla bu açıklamaları ulaştırdıkları vatandaşları şimdilik ikna ettiğini söylemek mümkün değil ama son dönem parti politikalarındaki kimi değişimler, en azından bölgede çalışan partilileri bir nebze de olsa rahatlatmış görünüyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çıkışı, bu kapsamda gerçekleştirdiği Roboski ziyareti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile görüşmeler için Erbil ziyareti, tüm belediye başkanlarının Van’da 2 gün süren toplantı yapması bu açıdan çok önemli bulunuyor. Van’da aktif çalışmalara katılan partililer bu durumu şu sözlerle dile getiriyor:
“CHP’nin geçmişte çok hataları oldu. Uzun zamandır dokunmadı bölgeye. Ama şimdi durum farklı. Genel başkanımızın Roboski’ye gitmesi bizim için bir milattır. Helalleşme süreci bizim için bir milattır. Tezkereye ret oyu verilmesi bizim için milattır. Kuzey Irak’a heyet gönderilmesi bizim için bir milattır. Bunları iyi anlatmamız lazım. Bunlar gönüllere dokunmak, kalplere girmek açısından çok önem taşıyor. Daha önce sahada tepki alırken bugün bize gösterilen tepki sadece “neredesiniz, niye sahada değilsiniz” oldu.
Yine partililerin değerlendirmelerine bakılırsa AK Parti’nin MHP ortaklığından rahatsız olan muhafazakar seçmenden CHP’ye gelişler var. Bir de AK Parti'ye oy vermiş gençlerin şimdi CHP'ye ilgi gösterdiğine dikkat çekiliyor. Geçmişe oranla sahada daha coşkulu ve motive sahada olduklarını söyleyen partililer, ilgiyi oya dönüştürmek için çalışacaklarını ifade ediyor.
Partililerin anlatımları böyle. Esnaf ziyareti, sivil toplum örgütleri ile yapılan görüşmelerde yurttaşların yaklaşımını da bir sonraki yazıda paylaşacağız.