CHP’nin ‘Doğu Masası’nda ‘Batı’ hesabı

CHP’nin ‘Doğu Masası’ ilk turunu tamamladı. CHP’nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde oyunu arttırmayı amaçlayan çalışmada bir hedef de Batı'daki 'Kürt oylarına' güven vermek.

Abone ol

ANKARA – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyaretinde, “Neymiş, Doğu Masası… Bugüne kadar neredeydiniz?” sözleriyle hedef aldığı CHP’nin ‘Doğu Masası’ ilk turunu tamamladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı’nın “Beyefendi rahatsız oldu. CHP’yi bundan sonra bölgede daha sık göreceksiniz” dediği çalışmanın Doğu ve Güneydoğu illerinin yanı sıra nüfusundan fazla göç vermiş bu illerin Batı’da yaşayan seçmenine de güven vererek zincirleme etki edeceği hesabı yapılıyor.

İSTANBUL SEÇİMİNDE VERİLEN DESTEĞE TEŞEKKÜR SÖZLERİNE BÜYÜK ALKIŞ

Oğuz Kaan Salıcı başkanlığında yaklaşık 10 kişilik 'Doğu Masası' heyeti geçtiğimiz hafta 3 günde 4 kenti ziyaret etti. Şırnak’ın Cizre ilçesi ile başlayan ziyaret Hakkari, Van ve Muş’la devam etti. Cizre, Hakkari ve Muş’ta partiye katılım törenleri düzenlendi. Yeni üyelere rozet takılan törenlerde CHP’li Salıcı, “Ülkenin zenginliğini hakça paylaşmak”, “Türkiye’yi birlikte yönetmek” üzerine çağrılar yaptı. Salıcı’nın yaptığı konuşmalarda en çok alkış alan sözler ise 23 Haziran’da yenilenen İstanbul seçimlerinde verilen desteğe teşekkür etmesiydi. Salıcı’nın “Kürt sorunu vardır, bu sorunu demokratik yollarla çözmek de CHP’nin sorumluluğudur” ifadeleri de ilgi gördü.

ÖNCELİK TEŞKİLATLARIN YENİLENMESİ

CHP’nin ‘Doğu Masası’nın ilk etapta hedefleri “Doğu ve Güneydoğu bölgesinde yüzde 2-3’lerde olan oy oranını arttırmak, hiç milletvekili çıkaramadığı illerden en azından bir milletvekili çıkartmak, milletvekili olan illerde de bu sayıyı yükseltmek” olarak açıklanıyor. Parti yöneticileri, bunun için ‘Doğu Masası’ olarak ele aldıkları 24 ildeki teşkilatların güçlendirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Birçok il ve ilçe yönetiminin değiştiği-değiştirildiği bölgede, bunun önümüzdeki süreçte de devam edeceği ifade ediliyor.

SANDIK GÜVENLİĞİ İÇİN ÜYE SAYISI ARTTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR

Yenilenen il-ilçe teşkilatlarının başkan ve yönetim kurullarının ilk hedeflerinden biri üye sayısını arttırmak. Parti yöneticileri bunun hem parti aidiyeti ve bilinci açısından yaratacağı katkıya dikkat çekiyor hem de sahada çalışacak insan sayısını arttırmak için gerekli olduğunu vurguluyor. Üye sayısının arttırılması için yürütülen çalışmada bunlar kadar önemli bir başka konu ise sandık güvenliği. CHP’li yöneticiler bölgede kurulan tüm sandıkların başında bir görevli bulunması için çalıştıklarını ifade ediyor. Bunun için de partinin üye sayısının arttırılması gerekiyor. Bir partili, “Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki birçok ilde özellikle blok oy kullanımı var. Bunun yanı sıra daha birçok usulsüzlük yaşanıyor. Sandık kurullarının tamamında üyemiz olmalı. Üye sayısını artırmadan bunu yapmak mümkün değil. Biz de bu nedenle üye sayımızı arttırmak hatta özellikle hukukçuların üye olması için özel bir çaba içindeyiz” diyor.

YENİ ÜYE SAYISI ARTIYOR

Üye sayısını arttırmak için yapılan çalışmalar da ilk meyvesini vermiş görünüyor. İl ve ilçe başkanlıklarından edinilen bilgiye göre, Van’da sadece 2 bin 400 CHP üyesi varken geçtiğimiz haftalarda bine yakın yeni üye yapıldı. Van’da hedef 2 bin-2 bin 500 daha yeni üye. Örgütün, teşkilatların yenilendiği Hakkari’de de üye sayısının kısa sürede yüzde 300 arttırıldığı ifade ediliyor. Şırnak Cizre’de partinin yeni kadroları içinde yer alan bir genç de kısa sürede 400 olan üye sayısını 600’e çıkardıklarını, bunun devam edeceğini anlatıyor.

‘CHP SIRTINI DÖNMÜŞTÜ, ŞİMDİ YÜZÜNÜ DÖNÜYOR. İNŞALLAH İYİ OLACAK’

CHP’ye yeni üye olan isimlerin değerlendirmeleri de dikkat çekici. Geçmişte CHP’ye üye olduğunu daha sonra ayrıldığını anlatan bir vatandaş bugün yeniden parti ile ilişkilenmesini, “CHP buraya sırtını dönmüştü. Şimdi yüzünü dönüyor. İnşallah iyi olacak. Ama yetmez daha fazla çalışılmalı” sözleriyle anlattı. Bir başka kişi ise, “CHP’nin son dönem söylemleri çok iyi ve kucaklayıcı. Bu kez ailece CHP diyeceğiz” dedi. İlk kez bir siyasi partiye üye olan Cizreli bir esnaf da, “CHP’yi kendime yakın gördüm. Özgürlükçü bir parti. Hak, hukuk, adaleti gözeten bir parti” değerlendirmesi yaparken genç bir başka üye, “Son dönem başta ekonomi olmak üzere çok sorun yaşıyoruz. CHP ilgi gösteriyor. Kürt halkı da bunu görüyor. Bunun farkındayız” diyor.

‘CHP KARDEŞ PARTİ OLARAK GÖRÜLÜYOR’

‘Doğu Masası’nda saha çalışması yapan bir genel merkez yöneticisi de CHP’ye yönelik olumsuz bakışın özellikle son yerel seçimlerden sonra iyi yönde değişmiş olduğuna dikkat çekerek, “CHP şu an kardeş parti olarak görülüyor. Bu birdenbire oy verme tutumlarını değiştirecekleri anlamına gelmiyor ama ilgiyle izliyorlar. Bizim de hatalarımız var. Açıkçası çok fazla gelip gitmemişiz” dedi.

‘SİYASET BÖLGEDE MÜTEAHHİTLEŞTİ, KİTLELERDEN UZAKLAŞTI’

CHP’nin Van İl Teşkilatı'nda yeni görev alan bir yönetici de, “CHP’ye yönelik olumlu bir hava var. Ama biz ulaşmamışız, gitmemişiz. Siyaset bölgede zenginleşme, sınıf atlama aracı olmuş, kitlelerden uzaklaşmış, siyaset müteahhitleşmiş! Siyaseti tabana yayan, kitlelere giden bir şekilde yeniden inşa etmek gerek. CHP’deki değişimi de anlatarak bunu sağlarsak başarılı olabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

DOĞU MASASI BATI’YA DA ETKİ EDECEK

CHP’li yöneticilere göre, ‘Doğu Masası’nın yürüttüğü çalışmanın ana amacı bölgede oyları arttırmak, daha fazla milletvekili çıkartmak ama bu çalışmanın zincirleme olarak Batı’ya da etkisinin olacağına dikkat çekiliyor. CHP’nin Doğu’ya dönen yüzünün, burada verdiği mesajların, bölge seçmeni kadar göçle batıya gitmiş milyonlarca Kürt seçmen üzerinde de etki edeceği değerlendirmesi yapılıyor.

Bir partili, “Bu bölgede yaptıklarımız ve yapacaklarımız batıya da güven verir. Burada oyumuzun artması elbette önemli ama CHP’nin bu çabayı harcadığını göstermesi, bunun batıda yaratacağı algı da çok önemli” yorumu yapıyor. ‘Doğu Masası’nın mesaisinin batıyı etkileyeceğine dikkat çeken bir başka yönetici de buradaki kentler nüfuslarından daha fazla göç vermiş kentler. Zincirleme etki edecek” diyor. Bu hesap hem Cumhurbaşkanlığı hem de Meclis seçiminde kullanılacak oylar açısından büyük önem taşıyor.