CHP'nin doktor vekili Bayram Yılmazkaya’dan 'Antikor testini ücretsiz yapın' çağrısı

CHP milletvekili ve Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Covid-19 ile mücadelede immün plazma bağışının binlerce hastaya umut olacağına söyledi ve antikor testlerinin ücretsiz olması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrı yaptı.

Abone ol

DUVAR - CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, korona virüsü (Covid-19) salgını ile mücadele sürecinde immün plazma bağışının yaşam mücadelesi veren binlerce hastaya umut olacağını belirtti. Yılmazkaya, özel hastanelerde 300-400 liraya yapılan antikor testlerinin ücretsiz olarak yapılması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya çağrıda bulundu.

'SOSYAL DEVLET OLMANIN GEREĞİ BUDUR'

Yaptığı açıklama ile hükümete ve Sağlık Bakanlığı’na seslenen Bayram Yılmazkaya, şunları söyledi:

“Salgınla mücadelede önemli bir parametre olan antikor testlerinin yaygın olarak ücretsiz bir şekilde yapılması pandemiyle mücadele noktasında önemlidir. Sağlık Bakanlığı'nın gerekli duyarlılığı göstererek antikor testini kriterlere uygun olan tüm vatandaşlara ücretsiz olarak yapması toplum sağlığı açısından önem arz etmektedir. Bu konuda gerekli adımlar bir an önce atılmalı devlet hastanelerinde antikor testi ücretsiz bir şekilde yapılmalıdır. Sosyal devlet olmanın gereği de budur.”

'İMMÜN PLAZMA BAĞIŞI BİNLERCE HASTAYA UMUT OLACAK'

Yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren binlerce hastanın tedavisine destek verilmesi noktasında immün plazma bağışının büyük önem taşıdığını belirten Yılmazkaya, “Covid-19 hastalığını geçirdikten sonra iyileşen kişiler, en az 14 gün sonra, en fazla 3 ay içerisinde immün plazma bağışı, yapabilir. Özellikle Covid rahatsızlığını atlatmış olan ve üzerinden 14 gün geçmiş olan 18-60 yaş arasında 50 kilogramın üzerinde, gebe kalmamış kadınlar ve kan bağışında herhangi mahsuru bulunmayan vatandaşlarımızın plazma bağışları çok önemli. İmmün plazma bağışı binlerce hastaya umut olacak” dedi.

'İYİLEŞEN HASTALARIN ANTİKOR DÜZEYLERİNE BAKILMALI'

Kan örneği alınarak yapılan antikor testinin hastalık geçirip geçirilmediğini anlamak için yapılan önemli bir çalışma olduğunun altını çizen Bayram Yılmazkaya, testlerin ücretsiz olması için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan harekete geçmesini istedi.

Yılmazkaya, “Bugüne kadar 3 milyonun üzerinde vaka görülen ülkemizde 2 milyon 860 binin üzerinde iyileşen hasta var. Öncelikli olarak bu iyileşen hastaların antikor düzeylerine bakılmalıdır. Antikor test sonucu 0,9 ve üzerinde ise Covid-19 IgG koruyucu antikorları gelişmiş demektir. Antikor değeri önemli bir parametredir. Hastalığı geçiren kişilerin bu testi yaptırması gerekli. Antikor testi 300-400 lira civarında özel hastanelerde yapılmaktadır. Devletin bunu ücretsiz yapması gereklidir” ifadelerini kullandı.

'KORUMA VE TEDAVİDE BÜYÜK ÖNEME SAHİP'

Covid-19 hastalığı geçirdikten sonra antikor gelişen kişilerin yüzde 90 oranında bağışıklık kazanabileceğini belirten Yılmazkaya, “Antikorları pozitif olan kişinin hastalık geçirmeme ihtimali yüzde 90 civarında. Aşı çalışmalarının yanı sıra immün plazma tedavisi de yapılan koruma ve tedavi girişimlerinde çok önemli bir yere sahip. İmmün plazma bağışı konusunda toplumun daha duyarlı davranması gerek” diyerek, şartları uygun olan kişilerin plazma bağışçıları olmaları çağrısında bulundu. (ANKA)