CHP'nin yargı paketinde 'KHK' detayı

CHP öncülüğünde beş partinin katıldığı komisyon çalışmaları sonrası hazırlanan ve İYİ Parti’ye de sunulan 191 maddelik ‘Yargı Reformu Paketi’nin ayrıntıları ortaya çıktı. CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, beraat almış KHK’li kişilerin OHAL komisyon kararını beklemeksizin göreve iadesini önerdiklerini söyledi. Emre, infaz sürelerinin netleşmesi ve Adalet Yüksek Kurulu kurulmasının da pakette yer aldığını belirtti.

Abone ol

ANKARA - CHP’nin farklı siyasi partiler ve meslek örgütlerinin katıldığı komisyon çalışması ile hazırladığı ve İYİ Parti’ye de sunduğu ‘Yargı Reformu Paketi’nin ayrıntılarını CHP İstanbul Milletvekili Zeynel Emre anlattı. Yargı Reformu Paketi’nin 191 maddeden oluştuğunu ifade eden Emre, OHAL döneminde çıkarılan KHK’lerden, İnfaz Yasası’na kadar birçok başlıkta önerileri olduklarını söyledi.

OHAL döneminde çıkarılan tüm Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) inceleyerek, hukuka aykırı bulunan kısımları tespit ettiklerinin altını çizen Emre, bununla ilgili değişiklik teklifleri olduğunu söyledi. OHAL İnceleme Komisyonu’nun hukukun üstünde tutulduğuna işaret eden Emre, “OHAL döneminde çıkartılan tüm düzenlemelerin hukuka aykırı bulunan kısımları ile ilgili değişiklik teklifleri hazırladık. Mahkemeler tarafından yargılanmış, beraat etmiş veya hakkında soruşturma açılmış; takipsizlik verilmiş, ya da soruşturma açılmamış kişiler için başka bir işleme gerek kalmaksızın görevlerine iade edilmesi lazım. Mahkeme beraat verse bile o kişilerin göreve iadesi mümkün kılınmıyor; bu büyük bir problem. Biz bu noktada yargılama yetkisinin üzerinde bir komisyon kurulması Anayasaya aykırıdır diyoruz. Anayasa, yargılama yetkisini mahkemelere vermiş. Yargı kararına rağmen OHAL komisyonlarını bir üst merci gibi gösterilmek yanlış” diye konuştu.

'ADALET YÜKSEK KURULU KURULSUN'

Türkiye’de yargı bağımsızlığının sarsıldığını, Hakim ve Savcılar Kurulu’nun yapısının değiştirilmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Emre, bu nedenle Adalet Yüksek Kurulu kurulmasını önerdiklerini açıkladı. Emre, “Böylece mevcut Hakim ve Savcılar Kurulu’nun, yargı bağımsızlığının daha iyi bir yapıya sahip olması gerektiğini öneriyoruz. Önce hakim-savcı teminatını sağlamamız lazım ki; bir hakim karar verdiğinde ertesi gün sürülmeyeceğini bilmeli. Bu nasıl olacak; Yargıtay’dan 3, Danıştay’dan 3, Yargıtay savcılığından 3 üye olmak üzere 9 üye bu şekilde belirlenmeli. Geride kalan 10 üyeyi de Türkiye Barolar Birliği’nden, YÖK’ten ve yerel mahkemelerden temsilciler olmak üzere mecliste oylanarak seçilmesini içeren bir önerimiz var. Ancak seçimler yapılmadan önce Mecliste bununla ilgili bir komisyon kurulmak suretiyle adayların dosyaları ve kendilerinin de var olduğu bir ortamda istişare edilerek seçimlerin yapılmasını öneriyoruz. Bu öneriler CHP’nin değil, Türkiye’nin ihtiyacı olan bir öneri gibi düşüyoruz.”

İNFAZ SÜRELERİNİN NETLEŞMESİ

Zeynel Emre, Yargı Reformu Paketi’nde infaz sürelerinin netleşmesine ilişkin de madde olduğunu belirterek, “İnfaz süreleri ile ilgili yeni düzenleme yapılmalı. Bazı suçlarda cezalar artırılabilir ama net bir yapı olmalı. Ceza alan biri kendisinin infaz süresini tam bilmeli, muallakta olmamalı. Dolasıyla infaz sürelerinde net bir şeffaflık öneriyoruz. İnfaz adaletini sağlamamız lazım” dedi.

CHP PAKETİNİ İYİ PARTİ’YE SUNDU

İYİ Partili kurmaylar ile toplantı yaptıklarını ve hazırladıkları yargı reformu paketini sunduklarını ifade eden Zeynel Emre, “İYİ Partili yetkililere hazırladığımız bu paketi incelemeleri için ilettik. Millet İttifakı’na önem veriyoruz, o yüzden ilk İYİ Parti’den başlamak istedik. Onlar da kendi tespitlerini bizimle paylaşacaklar. Mutabık olup olmadığımız konular üzerinde çalışıp son şeklini vereceğiz. Ondan sonra kamuoyuna açıklayacağız ve Meclise sunacağız. Meclise ne zaman sunacağımıza dair tarih net değil” diye konuştu.