CHP'ye göre sorumlu 2 general ve 2 bakan
CHP'nin Meclis Darbe Araştırma Komisyonu'nun raporuna düştüğü muhalefet şerhine göre, darbecilerin TSK'da kadrolaşmasında Genelkurmay Başkanları Necdet Özel ve Hulusi Akar etkili oldu. CHP yargıdaki kadrolaşmada ise Adalet Bakanları Cemil Çiçek ve Sadullah Ergin'in rolünün büyük olduğunu iddia etti.
ANKARA - CHP'nin 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu raporuna muhalefet şerhinde, darbecilerin Türk Silahlı Kuvvetleri ve yargıya yerleşme süreçlerinde etkili oldukları öne sürülen isimlere yer verildi. CHP'ye göre darbecilerin TSK'da kadrolaşmasında Genelkurmay Başkanları Necdet Özel ve Hulusi Akar'ın, yargıda kadrolaşmasında ise Adalet Bakanları Cemil Çiçek ve Sadullah Ergin'in rolü büyük oldu.
CHP'nin 307 sayfalık muhalefet şerhinde Ergenekon davasında tutuklanan emekli askeri savcı Ahmet Zeki Üçok'un hazırladığı YAŞ'taki (Yüksek Askeri Şura) terfi listesine yer verildi. Listede 2011-2015 yılları arasındaki YAŞ'larda terfi eden askerlerden darbe girişiminde yer alanların oranı yer alıyor. Listeye göre bu süreçte terfi edenlerin yarısından fazlası darbe girişimine dahil oldu. Bu isimler şu an tutuklu.
'TSK'DA ÖZEL VE AKAR DÖNEMLERİNE DİKKAT'
Muhalefet şerhinde bu durum "hazin bir tablo" olarak nitelendirildi ve bu süreçte başta siyasi iktidar olmak üzere iki Genelkurmay Başkanının büyük rol oynadığı iddia edildi. Raporda bu bölümde şöyle denildi:
"AKP ile cemaatin dış destek alarak kurguladıkları kumpas davaları olmasaydı, FETÖ mensubu general ve amirallerin değil darbe yapmaya ve Gazi Meclis ile Kaçak Saray'ı bombalamaya kalkışmak, bunun hayalini dahi kuramayacaklardı. Ordunun geleneksel terfi sistemi altüst edilerek Necdet Özel ve Hulusi Akar'ın Genelkurmay Başkanı olmasının sağlanması bu kadrolaşmada büyük rol oynadı. Siyasi iktidarın esas aldığı 17/25 Aralık yolsuzluk operasyonlarından sonra kadrolaşma artarak devam etti. Albaylıktan generalliğe ve amiralliğe terfilerde kadrolaşma yıl ilerledikçe daha da arttı. Kadrolaşmanın asıl olarak albay ve altı kadrolarda yoğunlaştı. Tüm bunların sorumlusu siyasi iktidar, Necdet Özel ve Hulusi Akar'ın olduğu açık ve nettir. Siyasi iktidar bunun hesabını halka ve hukuka vermek zorundadır."
YARGIDA 2002 ÖNCESİ
15 Temmuz darbe girişimi sonrası yargıda da binlerce hakim ve savcı ihraç edildi. CHP'nin muhalefet şerhinde FETÖ suçlamasıyla meslekten ihraç edilen hakim ve savcıların hangi bakan döneminde atandığını gösteren bir liste yer aldı.
Listeye göre 1980 ile 2002 (2002 dahil) arasındaki 23 yılda hakim-savcılık mesleğine alınan toplam 7 bin 672 hakim-savcıdan, bin 210’u HSYK kararnameleriyle FETÖ üyesi oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edildi. Bu süreçte ihraç edilenlerin oranı yüzde 15,77 oldu.
YARGIDA 2002 SONRASI
AKP’nin iktidarda olduğu 2003 ile 2016 yılları arasındaki 13 yılda ise mesleğe alınan toplam 8 bin 794 hakim-savcıdan, 3 bin 29’u HSYK kararnameleri ile FETÖ üyesi oldukları gerekçesiyle meslekten ihraç edildi. Bu durumda AKP döneminde mesleğe alınanların yüzde 34,44’ü ihraç edildi.
Muhalefet şerhinde 2002 ve öncesi 23 yıl ile AKP iktidarı karşılaştırıldığında iki katından fazla artışa dikkat çekildi, "Bu durum Fetullah Gülen Cemaatinin AKP öncesinde yargıya sızdığını, AKP iktidarları döneminde ise yerleştirildiğini açık ve net bir şekilde ortaya koymaktadır" denildi.
İHRAÇ EDİLENLERİN ATAMASINI YAPAN İKİ BAKAN
Muhalefet şerhinde ihraçların en yoğun olduğu dönemlerin Nurettin Veren’in Fetullah Gülen cemaatinden olduğunu iddia ettiği Cemil Çiçek ile Sadullah Ergin’in Adalet Bakanı oldukları dönemler olduğu ifade edildi.