CHP'ye il binasını satan kişi, uyuşturucu dosyasında şüpheli

CHP'ye İstanbul il binasını satan Ali Rıza Braka, satıştan 4 ay önce Türk vatandaşı olmuş. Braka'nın adı 650 milyon euroluk uyuşturucu dosyasında geçiyor. CHP'li kaynaklar: "İlan sitesinden bulduk."

Abone ol

İSTANBUL - Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) İstanbul İl Başkanlığı binasının satışıyla ilgili para sayma görüntüleri, yerel seçimlerden önce basına sızdırıldı. Tartışma yaratan görüntülerle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti ve 22 kişi hakkında iddianame hazırlandı.

Binayı CHP'ye satan Ali Rıza Braka adlı kişinin avukatı Gökhan Taşkapan'ın ofisindeki güvenlik kamerası kayıtlarında, çantalarla getirilen paraların sayıldığı görülüyordu. Bu görüntülerin ardından başlatılan soruşturmada, CHP'nin 39 milyon 870 bin lira olarak belirttiği satışın, yaklaşık 15 milyon liralık kısmının elden verildiği ve kayıtlara geçirilmediği belirlendi.

22 KİŞİ YARGILANIYOR

Sarıyer ilçesinde bulunan bina, SEAS Besicilik adlı şirketin yetkilisi olan Ali Rıza Braka tarafından 11 Aralık 2019'da CHP'ye satıldı. Braka 14 bağımsız bölümden oluşan bu binayı, satıştan 35 gün önce resmi olarak devraldı. Açılan davada 22 şüphelinin tamamının, Siyasi Partiler Kanunu'nun "kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi" maddesi gereğince 6'şar aydan 1'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

5 ORTAKLI, 650 MİLYON EURO'LUK SEVKİYAT

Arnavut asıllı olan Ali Rıza Braka, 2019 yılında, binanın satışından 4 ay önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu. Güvenlik kaynaklarına göre, önceki ismi Gertian olan Braka'nın Avrupa'da çok ortaklı bir uyuşturucu ticaretine adı karıştı.

2018 yılında, Belçika'nın Antwerp limanına tonlarca kokainin getirilerek piyasaya sürülmesiyle ilgili, M.B., O.A., U.K. ve Y.A. ile ortaklık yaptığı ileri sürülen Braka, bu ticaretten kısa süre sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hakkını elde etti. Braka, toplam değeri 650 milyon euro olduğu belirtilen kokainin sevkiyatında ismi geçenlerden U.K. ile birlikte SEAS Besicilik adlı şirkette de ortaktı. U.K. ile Braka'nın ortaklığı, 2019 yılının başında, Braka henüz Türk vatandaşı olmadan önce sona erdi.

VATANDAŞ OLDUKTAN 4 AY SONRA BİNAYI SATMIŞ

2019 yılının ağustos ayında Türk vatandaşlığı hakkı kazanan Braka, aynı yılın kasım ayında tartışmaya konu olan binayı resmi olarak satın aldı. 35 gün sonra da binayı CHP'ye satan Braka'nın, yer altı dünyasında 'Agim' kod adıyla tanındığı da güvenlik kaynaklarından elde edilen bilgiler arasında. Braka'nın adının karıştığı ileri sürülen uyuşturucu sevkiyatındaki ortaklarından O.A., 2020 yılında Kayseri'de sahibi olduğu çimento fabrikasında silahlı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti. O.A.'yı öldürdüğü tespit edilen E.Y., cinayeti 2 milyon euro karşılığında işlediğini de itiraf etmişti.

CHP'Lİ KAYNAKLAR: İLAN SİTESİNDEN BULDUK, SAHİBİNE İLİŞKİN BİLGİMİZ YOK

Konuyla ilgili ulaştığımız Braka'nın avukatı Gökhan Taşkapan, kendi adına da müvekkili adına da yazılı veya sözlü bir açıklama yapmadı. Konuya ilişkin görüşlerini sorduğumuz CHP kaynakları ise İstanbul İl binasının satış ilanını bir emlak sitesi üzerinden bulduklarını ve eski sahibinin geçmişine ilişkin herhangi bir bilgilerinin olmadığını belirttiler.