CHP’ye 'strateji' sunumu: Tüm kapı ve pencereler açılmalı

CHP yöneticileri ve milletvekillerine yapılan "2019'a doğru stratejik değerlendirmeler" sunumuna göre toplumun yüzde 70’i adalet arayışında. CHP, kimlik siyasetine sıkışmadan 'tüm kapı ve pencerelerini açarsa' güven kazanabilir.

Abone ol

ANKARA - KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır CHP Parti Meclisi, Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri ve milletvekillerine, "2019'a doğru stratejik değerlendirmeler" başlıklı sunum yaptı.

Seçmen davranışlarının sosyal, ekonomik nedenlerinin ele alındığı sunumda CHP’nin durumuyla ilgili tespitler yapıldı, güven kazanması için ne yapması gerektiğine dairöneriler yer aldı. Toplantıya katılanlardan edinilen bilgiye göre yaklaşık 2 saat süren sunumda şu değerlendirmeler yer aldı:

-Ulus devletlere dönüş var. Tüm ülkelerde şovenlik, lumpenlik, otoriterlik yükseliyor. Küresel ara buzul dönemi.

-Toplumun yüzde 84’ü kentlerde, yüzde 16’sı kırsalda. Yüzde 84’ün yüzde 50’si metropollerde, yüzde 34’ü kentlerde yaşıyor.

-Siyaset sahnesinde uzun yıllardır AK Parti, CHP, HDP ve MHP olmak üzere 4 siyasi aktör var. En son 1 Kasım seçimlerinden baktığımızda oylar sosyo-ekonomik gelişmişlik ve etnik kökene göre dağılıyor.

-Partilerin çekirdek oyları aldıkları oyların yarısından az. Oyların toplamda yüzde 45.3’ü çekirdek oy değil.

-Partiler arası ayrışma Türkçülük-Kürtçülük gibi etnik köken, ekonomik gelişmişlik ve din üzerinden şekilleniyor. 2010-2017 arasında bu noktalara sıkışmışlık var.

-CHP neden daha fazla oy alamıyor? Geriye doğru 150 yıllık birikmişliğe bakması gerekiyor. Halka dokunmayan, yukarıdan siyaset karşılık bulmuyor.

YÜZDE 55 UMUTSUZ

-Toplumun yüzde 55’i umut taşımıyor, korkuyor. Kutuplaşma bireysel ve siyasal yaşamda. 4 tüketiciden 1’i kutuplaşmayı besleyen davranış içinde. Ama gündelik yaşamda çoğulcu bir tutum var. Başı açık kadınla başı kapalı kadın bir arada.

-Şaban karakteri Recep İvedik’e döndü toplumda. 50 yıl öncesinin Şaban’ı şimdi Recep İvedik.

-Halkın yüzde 55’i savaşa karşı olmanın suç olmadığını düşünüyor. Toplumun yüzde 70’i adalet istiyor. Adalet isteyenlerin içinde kadınlar ve Kürtler varlıklarının tanınmasınıtalep ederken, işçi eşit bölüşüm, gençler katılımcılık arayışında.

CHP TÜM PENCERELERİNİ AÇMALI

-CHP yıllardır yeni bir siyaset üretmiyor. Bir grup Osmanlı’ya bir grup 1923’e dönüyor. Halbuki yeni ütopyalar üretmek onun peşinden koşmak gerekiyor.

-Orta gelir tuzağından çıkmak, demokrasi krizini aşmak, kutuplaşma ve kimliklere sıkışmaktan kurtulmak gerek.

-CHP’ye son seçimlerde AK Parti ve HDP’den oy akımı olmadı. Bugünkü tablo da farklı görünmüyor. Kimlik siyasetine sıkışmadan CHP’nin tüm kapı ve pencerelerini açması gerek.

GELECEĞİ KADINLAR KURACAK

-AK Parti ve CHP içinde gençlerin varlığı çok geride. Hoşgörme değil farklılığı kabul anlayışı gerek. Gençler katılımcı ve yatay örgütlenme istiyorlar.

-Ortak yaşam, ortak kader anlayışı geliştirmek gerek. Ayrıştırma, kutuplaştırma değil, samimi, sahici, adil ve vizyoner olmak kazandırır. Bunlar yapılırsa CHP güven kazanabilir.

-İktidarın kavga diline takılmamak gerek. Bunun yerine ütopyalar ne olacak bu dillendirilmeli. Bu da kuru siyaset değil ekonomik, sosyal talepleri karşılayan somut bir vaatler içermeli.

-Dünü anlatmak değil yarın sabaha odaklanmak, yarın sabahı da umutla anlatmak gerek. Korkutmamak gerek.

-Türkiye’nin ihtiyacı duygu ve aklı bir arada tutmak. Bu da kadınlarda var. Geleceği kadınlar kuracak. Kadınlara daha çok yer ve fırsat verilmeli.