Çiftçi eylemleri Meclis gündeminde

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, verdiği soru önergesinde Bakan Yumaklı'ya, "Protesto gösterilerine katılan üreticimiz ile görüşmeniz oldu mu? Taleplerini aldınız mı?" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, çiftçinin ve üreticinin içinde bulunduğu duruma ilişkin, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Avşar, Gıda Komitesinin aldığı kararları uygulamaya yönelik bir çalışma olup olmadığı, ülkenin dört bir yanında yapılan protesto gösterilerine katılan üreticinin dinlenip dinlenmediği, yüksek girdi maliyetine karşı tarımsal destek miktarı ve üreticinin korunmasına yönelik alınacak tedbirler konusunda sorular yöneltti.

Avşar, şu soruların yanıtını istedi:

“Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kararları çerçevesinde hazırladığınız bir acil önlem paketi var mıdır? Bu hususta uygulamaya yönelik somut adımlarınız nelerdir? Kamuoyuyla paylaşacak mısınız?

Bahse konu protesto gösterilerine katılan üreticimiz ile görüşmeniz oldu mu? Taleplerini aldınız mı? Ürünü tarlada kalan kaç çiftçi bulunmaktadır? Taleplerini  (kredi borçlarının yapılandırılması, Tarım Kredi Kooperatiflerinin alım yapması, maliyetlerin sübvanse edilmesi, vb.) karşılamak noktasında bir girişiminiz var mıdır?

Artan yüksek girdi maliyetleri karşısında Bakanlığınız tarafından verilen tarımsal destekler yeterli midir? Bu parasal desteklerin yanında üretimin planlanması, sağlıklı ve işler bir piyasanın oluşturulması, üreticinin dış etkenlere karşı korunması, üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması gibi destek ve planlama çalışmalarınız var mıdır? Varsa uygulamaya yönelik örnekleriniz nelerdir?

Yanlış dış ticaret politikaları karşısında mağdur olan Üreticimizin menfaatlerinin korunmasına yönelik olarak dış ticaret tedbirleri bağlamında ithalatı sınırlayıcı, ihracatı destekleyici ve ön açıcı bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bu hususta bir açıklamada bulunacak mısınız?”