Çiftçi-Sen: Çekirdeksiz kuru üzüm 18 lira olmalı

Çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının açıklanmaması üreticileri zorluyor. Çiftçi-Sen iklim krizi, girdi maliyetleri gibi sebepler nedeniyle üzüm fiyatının 18 TL olmasını talep ediyor.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Çekirdeksiz kurum üzüm sezonu sergilerden kaldırılmak üzereyken TARİŞ ve TMO'nun kuru üzüm taban fiyatının henüz açıklamaması, çiftçileri mağdur ediyor.

Çekirdeksiz kuru üzüm fiyatları geçen yıl 12,5 liraydı. Güncel fiyatların açıklanmaması üzerine açıklama yapan Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) çekirdeksiz kuru üzüm fiyatının 18 lira olması gerektiğini savundu.  

'ÜRETİCİYİ SAYISIZ PROBLEM ETKİLİYOR'

Çok yıllık bir bitki olan üzüm, asma çubukları dikildikten 3-4 yıl sonra ürün vermeye başlıyor. Bu süre içinde tarlaya sürekli bakım yapılması, gübrelenmesi gerekiyor. Ayrıca, ürünün dış etkenlerden korunması için örtü altına alınması içi çeşitli yatırımlar yapılması gerekli oluyor.

Çiftçi-Sen açıklamasında bütün bu gerekçelerden dolayı, "Üzüm para etse de, etmese de, üretici kendisinin ve çalışan aile fertlerinin yevmiyelerini dahi kazanamasa da umudunu daha sonraki yıllara taşıyarak üretmeye devam etmek zorundadır" ifadeleri kullanıldı.

"Üreticiyi yalnızca açıklanan düşük alım fiyatları değil, tarım arazilerini yok eden, suları kirleten, iklim değişikliğine yol açan, ekolojik dengeyi bozan maden ve JES gibi enerji yatırımları, tarımsal üretimde kullanılan kimyasallar üreticilerin düşünemedikleri sayısız problemleri beraberinde getirmekte" denilen açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gidişata sessiz kaldığına dikkat çekildi.

'ÜRETİCİ HER YIL DAHA FAZLA YOKSULLAŞIYOR'

2020-2021 yılında yaşanan hızlı iklimsel değişiklikler tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi üzüm üretimi açısından da 2021 yılında problemleri beraberinde getirdi.

JES’lerin, çevre kirliliğinin yarattığı iklim değişikliği kendisini mevsim dışı fırtına, aşırı yağış, dolu ve bir nevi asit yağmurları olarak gösterdiği belirtilen açıklamada, "Bu mevsim dışı yağışlar vb. birçok üreticinin geçmiş yıllardaki rekoltesini yakalamasını engellediği gibi üzümlerin kalitesini de bozdu" denildi. Üreticiler, hasat ve kurutma sürecinde iklim değişikliğinin yaratacağı sorunları ise henüz bilemiyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yıllardır sürdürdüğü politikayı eleştiren Çiftçi-Sen, "Bakanlığın yıllardır TMO’ya sınırlı miktarda aldırdığı kuru üzüm alım fiyatlarını açıklarken maliyet hesaplamasının içine üreticilerin arazileri ve meyve bahçeleri için yatırdıkları parayı, bankalardan aldıkları kredilerin faizini, hatta üreticilerin ve ailelerinin emeklerinin parasal değerini bile hiç hesaba katmadan fiyat belirlemekte, piyasayı şirketlerin lehine düzenlemekte, bizlerin açlık ve yoksullukla yaşamaya devam etmemizi istemektedir" ifadelerini kullandı.

‘ŞARAP FİRMALARI FİYAT BELİRLİYOR’

2020 yılında açıklanan 12,5 TL alım fiyatının dahi altında satış yapılmak zorunda kalındığına dikkat çekilen açıklamada, üreticilerin kendi üzümlerini işleyip satmaları yasak olduğundan fiyat belirlemesi de tamamen şarap fabrikalarının insafına bırakıldığı vurgulandı.

Çiftçi-Sen, üzüm üreticilerinin insanca yaşayabilmesi ve üretimlerini devam ettirebilmeleri için fiyatlandırmanın kuru üzüm maliyeti olan 11,50 TL’nin üzerine yüzde 25 kar payı + yüzde 25 insanca yaşam payı (asgari enflasyon oranı) eklenerek hesaplanması gerektiğini belirtiyor. Bu hesaplamaya göre referans taban fiyatın en az 18,00 TL olması gerektiğini söyledi.