Çiftçiler hala TMO'dan randevu alamıyor: 'Köylü hep eziliyor'

Buğday ve arpa hasadı sürerken çiftçinin TMO’dan randevu alamama sorunu devam ediyor. Çiftçileri ziyaret eden İYİ Parti Talas Belediye Meclis Üyesi Çalıksoy, bakanlığa çözüm konusunda çağrı yaptı.

Abone ol

DUVAR - Kayseri’de İYİ Parti Talas Belediye Meclis Üyesi Mustafa Çalıksoy, ilçe kırsalında çiftçileri ziyaret ederek, yaşadıkları sıkıntıları dinledi. Üreticilerin her alanda sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını dile getiren Çalıksoy, çiftçilerin TMO’dan randevu alamadığını ve mağdur durumda olduğunu söyledi.

'ÜRETİCİYİ TÜCCARA MAHKUM EDİYOR'

Çiftçilerin ekonomik anlamda büyük sorunlarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Çalıksoy, şunları söyledi: “Talas kırsalında çiftçilerimizi, köylülerimizi ziyaret ettik. Hal, hatırını sorduk. Mahsullerinin durumunu sorduk. Bir dokunduk, bin ah işittik. Bugün bu çiftçi arpasını, buğdayını geçen yıl verdikleri fiyata, tüccara veriyor. Aynı fiyattan ofise veriyorlar. Bu çiftçilerimiz, geçen yıl 5 bin 200-5 bin 500’e sattıkları arpayı, yine aynı fiyattan satmak zorunda kalıyorlar. Ofisten randevu alamıyorlar. Randevu alsalar dahi tarihten bir ay sonraya, bir ay vade veriyor. Oysa bu üreticilerimize mazot parası lazım. Masraflarının karşılığını vermek için para lazım olmasına rağmen bu parayı gününde temin edebilme imkânı olamadığını için üreticimizi, ofis bir ay vade vererek, randevu vererek tüccara mahkum ediyor. Böylece üreticileri tüccara vermek zorunda kalıyor. Peki, tüccara kaça veriyor? 5 bin 200- 5 bin 500 gibi bir rakamlarla tüccara veriyor.”

TARIM BAKANLIĞI'NA ÇAĞRIDA BULUNDU

Çalıksoy, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) üreticiyi tüccara mahkûm ettiğini söyledi. Bu duruma tepki gösteren Çalıksoy, çözüm çağrısı yaptı: “Devletimizin, Tarım Bakanlığı'nın uyguladığı politika, Tarım Bakanlığı'nın üreticinin ne şartlarda üretim yaptığını bilememesi, bunun farkında olamaması nedeniyle üreticilerimizi mahkûm ediyor. Üreticimizin bugün mazot parası gerekli, biçer parası gerekli, saman parası gerekliyken bu parayı tedarik edebilmek için tüccara mahsulünü vermek zorunda kalıyor. Biz diyoruz ki buradan, bu üreticilerin bu sorunlarını Tarım Bakanlığı'nın çözmesi gerekir. Bu sıkıntıyı görmesi, üreticilerin sıkıntısına çare bulması gerekir." 

Üreticiler ise “Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Köylü hep eziliyor. Üretiyoruz ama ürettiğimizin karşılığını hiçbir zaman alamıyoruz. Yıllardır durum böyle” diye konuştu.