Çifte vatandaşlar Suriye'ye dönemedi: 'Şansımı Ürdün'den deneyeceğim'

Akrabalarını görmek için Suriye'ye dönmeye çalışan mülteciler, vatandaşlık engeline takıldı. Valilik iznini işaret eden yetkililer geçişlere izin vermedi.

Abone ol

HATAY - Suriyelilerin Esad yönetiminin devrilmesinin ardından Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Gümrük Kapısı'ndan ülkelerine geçişleri devam ediyor.

2016 yılında 5 ay Sednaya Cezaevi’nde kalan Hasan Şahin, cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye'ye gelen mültecilerden. 8 yıl İstanbul’da yaşayan Şahin Hasan Şahin, 'çifte vatandaş olduğu için' sınırı geçemediğini söyledi.

Şahin, sadece kendisi değil, dönmek isteyen ve 'çifte vatandaşlığı' olan çok sayıda Suriyelinin de kapıdan geri çevrildiğini, Cilvegözü’nden geçemeyince şansını Yayladağı’ndan denemek istediğini fakat oradan da aynı gerekçe ile geçişine izin verilmediğini belirtti.

'BURADAN OLMAZSA ÜRDÜN’DEN ŞANSIMI DENEYECEĞİM'

Hatay Valiliği’ne gittiğini söyleyen Şahin, "Valilik, dilekçe yazıp, geçiş yapacağım sınır kapısına vermemi söyledi. Kardeşim İstanbul’dan dilekçe yazıp, PTT kargo ile sınır kapısına yolladı. Kargonun varmasını bekliyorum. Buradan olmazsa Ürdün üzerinden şansımı deneyeceğim. Benim tercihim buradan gitmek. Şam’a daha yakın" diye konuştu.

'KUZENİM SEDNAYA'DA BULUNDU'

12 yıldır kayıp olan ve Sednaya Cezaevi'nde cansız bedeni bulunan kuzeninin cenazesine katılacağını belirten Hasan Şahin, şu ifadelere yer verdi:

"Ben çifte vatandaşım. Sadece Türkiye vatandaşı değilim. Ülkeme geri dönmek istiyorum. Yıllar sonra bulunan kuzenimin cenazesine yetişeceğim. Buradan da çağrı yapmak istiyorum. Benim sesimi duyun. Ülkeme dönmek istiyorum."

HATAY VALİLİĞİ: TÜRKİYE VATANDAŞI OLANLAR DİLEKÇE YAZMALI

Konuya ilişkin Hatay Valiliği'nden aldığımız bilgiye göre, Şahin ve kapıdan çevrilen diğer kişilerin Türkiye vatandaşlığına geçenler olduğu, bu nedenle sınır kapılarında Türkiye vatandaşlarıyla aynı prosedüre bağlı oldukları belirtildi.

Ayrıca valilik, bu kişilerin dilekçeyle başvuru yapması gerektiğini belirtirken, kurulda değerlendirildikten sonra birkaç günlüğüne geçiş izni verilebileceğini ancak uygun bulunmazsa izin verilmeyeceğini aktardı.

Öte yandan Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği verilerine göre; Türkiye’de 21 Ağustos 2024 tarihi itibariyle Geçici Koruma kapsamında bulunan ve Türkiye vatandaşı olan Suriye uyruklu kişi sayısı ise 238 bin 768.