Çiğdem Toker, Selçuk Bayraktar'ın vakfına tazminat ödeyecek

Gazeteci Çiğdem Toker, yaptığı haberler nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Selçuk Bayraktar'ın vakfına tazminat ödemeye mahkum edildi.

Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın yöneticisi olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın (T3 Vakfı) Çiğdem Toker’e açtığı tazminat davasında karar belli oldu. Sözcü’de yayımlanan “İBB’den Vakıflara Hizmet Raporu” başlıklı yazı nedeniyle Toker, 30 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.

Küçükçekmece 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, yaptığı haberden dolayı yargılanan Toker’in avukatının davanın reddedilmesi talebi de karşılık bulmadı.

NE OLMUŞTU?

Çiğdem Toker’in “İBB’den Vakıflara Hizmet Raporu” başlıklı yazısı 28 Ocak 2019’da Sözcü’de yayımladı. Toker yazısında; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hazırladığı “Sivil Toplum Kuruluşları-Okul-Yurt Faaliyet Raporu” başlıklı raporun ayrıntılarını paylaştı.

Yazıya göre, söz konusu raporda; Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) gibi hükümete yakınlığıyla bilinen kuruluşlara İBB’nin nakit veya hizmet sağlama yoluyla, 2018 ve öncesinde yaptığı desteğin bilançosu aktarılmıştı.

Toker, yazısında, rapora dayanarak; “2018 ve öncesinde TÜGVA’ya 74.3 milyon TL, TÜRGEV’e 51.6 milyon TL, T3 Vakfı’na 41.4 milyon TL, Ensar Vakfı’na ise 29.8 milyon TL, Okçular Vakfı’na 16.6 milyon TL tutarında destek verildiğini” yazdı.

Toker yazıda adı geçen T3 Vakfı’nın yöneticisinin Selçuk Bayraktar olduğunu anımsattı. Ayrıca; söz konusu “raporun İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin gündemine getirilmediğini” belirtti. Bunu da bir belediye meclis üyesinin açıklamaları ile de destekledi.

T3 Vakfı avukatları Abdullah Demircan ve Serkan Kaya, yazının yayımlanmasının ardından, 12 Şubat 2019’da, İstanbul Küçükçekmece Asliye Hukuk Mahkemesi’ne şikâyet dilekçesi sundu. Dilekçede, Toker’in yazısında; “belgeye ve somut delile dayalı olmaksızın vakfın onur ve haysiyetini kırıcı ifadeler kullanıldığı” iddia edildi.

Ancak şikâyet dilekçesinde, Toker’in yazısından alıntılanan ve tazminat talebine delil olarak sunulan bölüm T3 Vakfı ile ilgili değil Okçular Vakfı ile ilgiliydi.

Dilekçede, ayrıca; “Bu haberi yayınlayan gazete yöneticileri ve yazıyı yazanın vatan sevgisini sorgulamak gerekmektedir” denildi. T3 Vakfı, mahkemeye sunduğu dilekçe ile Toker ve Sözcü Gazetesi’nin yayıncı şirketinden 80 bin TL manevi tazminat talep etti.

Vakıf tarafından 12 Şubat 2019 tarihinde sunulan şikâyet dilekçesi, iki gün sonra, 14 Şubat 2019’da İstanbul Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kabul edildi.

23 Eylül’de görülen duruşmada da davanın hakimi de davayı gören mahkeme değişti. (HABER MERKEZİ)