Çiğli Emek ve Demokrasi Güçleri: OHAL değil, kamusal seferberlik ilan edin

Deprem bölgesinde ilan edilen OHAL'i, “Halkı açlığa susuzluğa terk ederek, halkın dayanışmasını engellemeye çalışması” olarak değerlendiren Çiğli Emek ve Demokrasi Güçleri hükümeti protesto etti.

Abone ol

İZMİR - İzmir'de Çiğli Emek ve Demokrasi Güçleri, merkez üssü Maraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremler sonrası bölgede OHAL (olağanüstü hal) ilan edilmesine ilişkin Çiğli Belediye binası önünde basın açıklaması düzenledi.

"Almadığınız önlemleri, yalanlarınızı, orada bıraktığınız halkı OHAL ile gizleyemeyeceksiniz" yazılı pankart taşınan açıklamaya, çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Grup adına açıklama yapan Deniz Uslu, 10 kenti etkileyen büyük depremin yarattığı yıkımın bilançosunun her geçen gün ağırlaştığını söyledi.

'HALKIN KENDİ YARATTIĞI SEFERBERLİĞİ ENGELLEYEMEZSİNİZ'

Deprem uzmanlarının, uzun zamandır bölgede büyük bir deprem olabileceği uyarılarında bulunduğunu ancak devlet yöneticileri ve yerel yönetimlerin bu uyarıları dikkate almadığını belirten Uslu, "ulaşılmayan bölgemiz kalmadı" açıklamaları yapılsa da bölge halkının anlatımlarının bunun yalanladığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise "kamusal seferlik çağrısı yapmak yerine halka tehditler savurarak OHAL ilan ettiğini" söyleyen Uslu, şöyle devam etti:

"Türkiye halkları yıllardır Erdoğan’ın OHAL’i altında yaşıyor. Kayyumlarla yok edilen kurumlar, kararname ile satılan ülke kaynakları, inşaat sermayesine terk edilen kent planlamaları yaşanan bu katliamın sorumlusunun AKP olduğu bir kez daha gösteriyor. OHAL ilanının ardından gazetecilerin görüntü alması engelleniyor, gözaltına alınıyor. Milyonlar sosyal medya ile hayatta kalmaya çalışırken gerçekleri gizlemek için iletişim engelleniyor. OHAL ile, ortada bıraktıkları halk, almadıkları önlemler, söyledikleri yalanlar görünmesin, enkaz altında kalan devlete halkın öfkesi görünmesin istiyorlar. Çünkü OHAL söz, basın, ifade özgürlüğünün kısıtlanmadır. Televizyon/radyo yayınlarına yasak, halkın haber alma hakkına engel koymak demektir. OHAL, devletin olmadığı, halkın kendi seferberliğini ilan ettiği yerde sermaye gruplarını besleyen AKP’nin halkı açlığa, susuzluğa, soğuğa terk ederek halkın dayanışmasını engellemeye çalışmasıdır. Gönderilen ihtiyaçlara el koyup 'Devletimiz yaptı' demek içindir. Buradan bir kez daha söylüyoruz. Halkın kendi yarattığı seferberliği engelleyemezsin. OHAL’iniz ile yaşananları gizleyemezsiniz. OHAL değil, kamusal seferlik ilan edin."

'KATLİAMIN FAİLİ AKP'DEN, SERMAYEDEN HESAP SORACAĞIZ'

"Çiğli’den öfkemiz ve dayanışmamız ile sesleniyoruz. Dayanışma ile yaralarımızı saracak, katliamın faili AKP’den, sermayeden hesap soracağız" diyen Uslu, dayanışma çağrısında bulunarak, bölge halkının yanında olmaya devam edeceklerini vurguladı. Uslu, taleplerini gerekenleri ise şöyle sıraladı:

- OHAL kararı kaldırılmalı, kamusal seferberlik ilan edilmeli.

- Tüm zincir marketler/su firmaları kamulaştırılmalıdır.

- Tüm şirketlerin çalışmaları durdurularak iş makinaları bölgeye sevk edilmelidir.

- Devlet ve ilgili kurumlar tüm imkanları ile seferber edilmelidir.

- Doğru, şeffaf ve açık bilgilendirmeler yapılmalıdır.

- Bölgedeki özel hastane ve okullar, oteller, konaklama tesisleri, toplu konutlar devlet eliyle parasız bölge halkına açılmalıdır.

- Halkın bölgeden tahliyesi sağlanmalıdır.

- TTK bünyesinde eğitim gören madenciler başta olmak üzere ülkedeki tüm arama ve kurtarma çalışmalarına katılacak olanlar özel izinli sayılmalı ve süratle deprem bölgelerine ulaştırılmalıdır.

- Devlet; TMMOB, TTB olmak üzere meslek örgütleri ile birlikte hareket etmek zorundadır.

- Uluslararası yardım başvuruları karşısında tüm kolaylık sağlanmalıdır.

- Başta sermaye sahipleri olmak üzere; müteahhit firma yöneticileri, ilgili kamu görevlileri, sorumluluğu ve ihmali bulunanlar hakkında soruşturma başlatılmalıdır. (DUVAR)