Çiğli'de tarikat yurdu protestosu: Mahallemizde istemiyoruz

İzmir’in Çiğli ilçesi Güzeltepe Mahallesi’nde inşa edilen ve KYK'ye ait olacağı belirtilen yurdun Süleymancılar tarikatına ait olduğu ortaya çıkınca mahalleli tepki gösterdi.

Abone ol

DUVAR - Çiğli'nin Güzeltepe Mahallesi’nde inşası başlanan ve Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) ait olacağı belirtilen yurt Süleymancılar tarikatına ait çıktı. Yurdun bir tarikata ait olduğu bilgisini alan mahalleli “Mahallemizde tarikat yurdu istemiyoruz” diyerek eylem düzenledi. 

Evrensel'in haberine göre Çiğli Halk Temsilciler Meclisinin Sivas Katliamı’nın yıl dönümünde yaptığı eyleme yüzlerce kişi katıldı. ‘Sivas Katliamı’nı unutmadık! Mahallemizde tarikat yurdu istemiyoruz’ yazılı pankartla yurt inşaatı önüne yürüyen yüzlerce mahalleli; 'çocuğa, kadına ve aydınlığa düşman olanların burada yurt açmasına izin vermeyeceklerini' belirtti.

'BUNLAR İNSANA DÜŞMAN'

Yurt inşaatı önünde yapılan açıklamada konuşan mahallelilerden Ebru Oral, mahallelerinde tarikat yurdu istemediklerini söyledi. Bu binanın inşaatı başladığında birden çok söylentinin ortaya atıldığını kaydeden Oral “Buranın KYK yurdu olacağı söylendi. Bir başka söylenti de belediye tesisi olacağıydı. Şimdi inşaat neredeyse bitmek üzereyken öğreniyoruz ki burası Süleymancılar tarikatına ait bir yurt olacakmış. Evet Aladağ’da 11 çocuğumuzun yanarak hayatını kaybetmesi olayının sorumlusu tarikat. Birkaç gün önce bu tarikatın Alanya’daki yurdunda 10 çocuğun istismar edilmesi davası kabul edildi ve yargı süreci başladı. Ülkemizde kuruluşu yasak olan, bu insana düşman tarikat yapılanmaları mahallemize, burnumuzun dibine kadar girmek istiyorlar" tepkisini gösterdi.

'KREŞE, PARKA İHTİYACIMIZ VAR'

İnşaatı yapanların da buna izin verenlerin de mahalleliye bir şey sorma gereği duymadığına vurgu yapan Oral “Bizim mahallelerimizin kreşe ihtiyacı var. Bizim hâlâ kapalı bir pazar yerimiz yok. Bizim çocuklarımızın güvenle oynayacakları yeşil alanları yokken burada bu tarikat yurduna izin verenler kelimenin tam anlamıyla utanmalıdır" dedi. Mahallenin geçmişinde, geleneğinde dayanışmanın olduğuna dikkat çeken Oral, “Bu mahallenin temelinde mücadele var, Tariş direnişi var. O yüzden burayı seçmelerinin asıl nedenin bu kültürü bozmak olduğunu bizler çok iyi biliyoruz” dedi. Mahallede çocuğa, kadına, aydınlığa düşman bir zihniyet istemediklerini belirten Oral, yurdun açılmaması için mücadele edeceklerine vurgu yaptı.  

'MAHALLEMİZDEN KOVACAĞIZ'

Halk Meclisleri adına konuşan Emel Diril de 2 Temmuz Sivas Katliamı’nda ülkenin aydınları, ilericilerinin, cumhuriyetçilerinin tarikatçılar, yobazlar tarafından planlanarak yakıldığını belirterek “Sivas’ın zaman aşımı olmaz, Sivas insanlığa karşı işlenen bir suçtur. Biz Sivas’ın hesabını sormak isterken, dinci gericilik işte böyle beslendi, büyütüldü” diye konuştu. İktidar eliyle korunan, kollanan cemaatlerin çocukları, gençleri karanlığa boğmasına izin vermeyeceklerini dile getiren Diril, “Mahallelerimize, okullarımıza girerek yoksulluktan yararlanan, kadın düşmanı, çocuk düşmanı tarikatlara sesleniyoruz: Bu mahalleler, bu kentler, bu memleket bizim. Tarikatları, mahallelerimizden de bu ülkeden de hep birlikte kovacağız” dedi.  

(HABER MERKEZİ)