Cihatçı gruplar, Suriye ordusuna saldırıyı 1 yıl önce planlamaya başlamış

İngiltere basınına konuşan HTŞ'nin silahlı kanadının lideri, Esad yönetimine bağlı Suriye ordusuna saldırı planı kapsamında yeni bir İHA birimi kurduklarını anlattı.

Abone ol

DUVAR - Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı gruplar, 27 Kasım’da dönemin devlet başkanı Beşar Esad’ın Suriye ordusuna karşı saldırı başlattı. Gruplar, önce Halep ve İdlib’in, ardından Hama ve Humus’un, son olarak ise 8 Aralık Pazar günü sabah saatlerinde başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirdi. Esad, görevi bırakarak Rusya’ya sığındı. Esad’ın nasıl bu kadar çabuk düştüğü tartışılırken, HTŞ liderliğindeki cihatçı grupların saldırıyı bir yol önceden planlamaya başladığı ortaya çıktı.

The Guardian'ın haberine göre, HTŞ’nin silahlı kanadının lideri Ebu Hasan El Hemvi, HTŞ'nin özel bir insansız hava aracı (İHA) biriminin de olduğu ‘birleşik bir savaş çabası’ yaratmak için ‘isyancıları’ koordine ettiğini söyledi. Hemvi, Esad’ı devirecek saldırıyı bir yıl önce planlamaya başladıklarını, söz konusu operasyon kapsamında özel bir İHA birimi oluşturulduğunu ve ülke çapındaki gruplarla yakın koordinasyon kurulduğunu anlattı.

‘YILLARDIR HAZIRLIK YAPILIYORDU’

Hemvi, Suriye'deki Beşar Esad yönetiminin yıkılmasından bu yana yabancı basına verdiği ilk röportajında, Esad’ı devirme operasyonu bir sene önce planlanmaya başlamış olsa da HTŞ’nin yıllardır hazırlık yaptığını söyledi. Buna göre, HTŞ, bu süreçte ‘organize halde olmayan muhalif gruplarla cihatçı grupları disiplinli bir savaş gücü haline getirmek için’ bir ‘askeri doktrin’ geliştirmeye çalıştı. 40 yaşındaki Hemvi, Lazkiye'deki Cebele’de verdiği röportajda, 2019 yılına işaret ederek, HTŞ’nin eğer ‘rejimi yenmek istiyorsa’ İdlib’e itilen ‘muhalif fraksiyonlara düzen getirmesi gerektiğini fark ettiğini’ söyledi. Hemvi, “HTŞ, diğer gruplara kendi himayesi altında bir araya gelmeyi teklif etti; reddettiklerinde ise onları dize getirdi” diyerek El Kaide bağlantılı Hurras El Din ile mücadeleye işaret etti.

‘İHA ÜRETİMİ 2019 YILINDA BAŞLADI’

Hemvi, siyasi komutanın yavaş yavaş birleşmesinin ardından HTŞ’nin ‘savaşçılarını’ eğitmeye ve 'askeri bir doktrin geliştirmeye çalıştığını’ anlattı. ‘Düşmanı ve taktiklerini gece gündüz analiz ettiklerini ve buna göre kendi güçlerini geliştirdiklerini’ söyleyen Hemvi, ardından askeri birimlerin ve güvenlik güçlerinin oluşturulduğunu kaydetti.

Buna göre, HTŞ, bu süreçte kendi silahlarını, araçlarını ve mühimmatını da üretmeye başladı. Hemvi’nin anlattığına göre, mühendisler, teknisyenler ve kimyagerlerin bir araya getirildiği bir İHA birimi de oluşturuldu. Hemvi, İHA üretiminin 2019 yılında başladığını söyledi. İddiaya göre, HTS’nin ‘Şahin’ isimli İHA’sı da ilk kez bu ay Suriye ordusuna karşı kullanıldı. HTŞ, bu süreçte güneydeki gruplara da bir yıl önce mesajlar göndererek onlara nasıl ‘savaş odası’ oluşturabilecekleri konusunda rehberlik etti. HTŞ’nin buradaki amacının kuzeyden ve güneyden başkent Şam’a ilerleyerek burada bir araya gelmesi olduğu ifade edildi.

KASIM AYI NEDEN ‘DOĞRU ZAMAN’ OLARAK GÖRÜLDÜ?

HTŞ, kasım ayının sonunda, ‘doğru zamanın’ bu olduğuna karar verdi. Hemvi'ye göre, HTŞ, burada öncelikle Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin başını çektiği bölgesel güçlerin Beşar Esad yönetimiyle normalleşme trendini durdurmak istiyordu. Kuzeybatı Suriye’ye yönelik şiddetlenen hava saldırılarını da durdurmak isteyen HTŞ’ye göre, Esad’ın Rusya, İran ve Hizbullah gibi uluslararası müttefikleri de zayıflamaya başlamıştı. HTŞ, 27 Kasım’da Suriye ordusuna saldırı başlattıktan iki gün sonra Halep’in kontrolünü ele geçirdi. Bunu, İdlib, Hama, Humus ve son olarak geçen pazar günü başkent Şam izledi. 

Hemvi, Şam’daki yeni sivil hükümette bir role geçiş yapacağını anlattı. Yeni bir ülke inşa etmenin kolay bir iş olmadığını kabul eden Hemvi, dini azınlıkların endişelerine değinerek, “Suriye’deki azınlıkların ulusun bir parçası olduğunu ve tüm diğer Suriyeli vatandaşlar gibi kendi ritüellerini, eğitimlerini ve hizmetlerini gerçekleştirmeye haklarının bulunduğunu onaylıyoruz. Rejim, ayrışma etki; biz mümkün olduğunca bu ayrışmalar arasında mümkün olduğunca köprü kurmaya çalışıyoruz” iddiasında bulundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)