Çılgın Hırsız 3: Göndermeler büyüklere, eğlence herkese!
Illumination Entertainment şirketinin, ilk iki bölümünün gişedeki büyük başarısından sonra çektiği bu üçüncü Çılgın Hırsız animasyon komedi filmi, seyir zevki yüksek ve hızlı olduğu kadar, günümüzün diğer sinema filmlerine ve televizyon programlarına, dolayısıyla günlük hayatımıza da göndermeler taşımayı başaran, derinliği olan bir yapım…
DUVAR - Eskiden süper kötü olan Gru, artık bu yasadışı işlerden vazgeçmiştir ve devlet tarafından kullanılan bir süper ajan haline gelmiştir. Bir yandan işini layığıyla yapmak, diğer yandan da eşi (ve ortağı) olan Lucy ve üç çocuğuyla huzurlu bir aile ortamında yaşamak istemektedir. Ne var ki son görevinde azılı bir teröristi elinden kaçırır ve bu yüzden yeni patronu tarafından kendisi ve eşi işlerinden atılırlar. Tam o sırada yıllardır saklı kalmış ikiz kardeşi Dru’dan bir çağrı gelir ve Gru ailesiyle beraber onu görmeye gider. Gru çok zengin olan kardeşinin yardımıyla süper kötü Balthazar Bratt’ı yakalayıp işini tekrar kazanmayı düşünse de kardeşinin başka bir planı vardır.
ANİMASYON KARAKTERLERİNİN BİR DERİNLİĞİ VARDIR...
Çılgın Hırsız 3, daha en baştan karakterlerini ve senaryonun gidişatını biraz değiştirdiğinin sinyallerini veriyor. Filmin ana karakterleri aynı fakat aralarındaki ilişkilerin önemi ve hikayenin ağırlığı (animasyon bir komedi filminin el verdiği ölçüde tabii) biraz öne çıkmış gibi duruyor. Gru düzenin artık tamamen diğer tarafına geçmiş, Lucy ise daha çok yeni olduğu annelik görevini yerini getirmeye çalışıyor. Çocukların ise değişik hayalleri ve hedefleri var. Bu güzel girişten hemen sonra hikayenin süper kötü karakteri Balthazar Bratt’ı tanıyoruz. Bu karakterin geçmişi hakkında bilgi sahibi oluyoruz ve bu karakter çizilme şekli açısından bile belli bir incelik ve mizah taşıyor. Balthazar Bratt karakteri nereden çıktığı belli olmayan bir düşman değil, eskiden çok ünlü bir çocuk star olan ve zamanla bütün ününü yitirmiş, kaprisli, kızgın ve nerdeyse halen büyümemiş bir ergen. Kendisinin de bunu filmde yaptığı kötülüklerden sonra tekrarladığı ‘Yaramazlık yaaptımm!’ sözlerinden anlıyoruz. Karakterin bu tutumu ve davranışlarında bizce biraz, Hollywood’da zamanında süregelmiş ‘ Yıldız çocuk’ statüsü ve bunun sonuçlarının eleştirisi yatıyor. Bu tutumun bir diğer tamamlayıcı ayrıntısı kötü karakterin en büyük silahının hiç sönmeyen ve giderek büyüyen şekerli sakız balonları olması.
BAŞKA FİLMLERE EĞLENCELİ GÖNDERMELER…
Filmdeki bir başka eğlenceli gönderme ise Gru’nun kardeşi Dru ile kötü karakterin kalesine sakar bir şekilde çıktıkları sekansta gözümüze çarpıyor. Bu ultra yüksek binaya tırmanma sahneleri, aynen Görevimiz Tehlike 2 ve 3 filmdeki sahnelerin bir parodisi gibi duruyor. Aynı şekilde Balthazar’ın bir ara yüz maskesi takıp Gru’yu faka bastırması da Görevimiz Tehlike filmlerindeki ünlü maske sahnelerini hatırlatıyor. Hatta bu sahnedeki sürpriz efekti bile benzerlik taşıyor. Bizce bu, önceliği eğlendirmek olan animasyon bir filmden beklenmeyecek bir başarı.
Aslında filmin başkarakteri Gru büyük bir ikilem yaşıyor. Eski işi olan Suç’un dayanılmaz çekiciliği ve kurduğu yeni hayata devam etme arasında kalan Gru gri bir portre çizmeyi başarıyor.
Bu arada filmin diğer karakterleri de yerinde saymıyor. Lucy farkında olmadan, biraz da olayların gidişatı sayesinde, annelik sorumluluğu altından büyük bir başarıyla kalkıyor. Yine Margot karakteri üç kızın en büyüğü olarak gerektiğinde sorumluluk alıyor. İki küçük kız Edith ve Agnes ise aynen onlardan bekleneceği gibi, ormanda, rüyalarını süsleyen bir hayali hayvanı (Licorne) arıyorlar.
BİR DE ŞU TÜRKÇE DUBLAJ OLMASA
Bütün bu güzel hikaye gidişatı ve eğlenceli sekansları arasında bizi üzen tek eksik nokta, ne yazık ki filmin sinemalarımızda Türkçe dublajlı olarak gösterilmesi oluyor. Bizce bu filmdeki orijinal seslendirmeler filmin nerdeyse yarısını değerinde. Bu seçim tabii ki çocuk seyirciler düşünülerek yapılmış olabilir ancak filmdeki bütün şarkı sahnelerini, konuşmalarını ve kelime oyunu sekanslarını ( Türkçe dublajında emek veren bütün oyunculara saygımızla beraber) kuşkusuz başta Steve Carell olmak üzere gerçekten seslendiren oyuncular tarafından duysaydık alacağımız zevkin çok daha büyük olacağı kuşku götürmez bir gerçek.
Çılgın Hırsız 3 filmi sadece bir önceki bölümlerin tekrarı olan, basit ve sadece çocuk seyircileri hedef alan bir animasyon komedi denemesi olan bir yapım değil. Yaşı küçük olan sinemaseverler tabii ki çok beğenecekler ve eğlenecekler ancak bizce yetişkin sinemaseverler de filmde basit komedi unsurlarından çok daha fazlasını bulacaklar.
Yönetmenler: Pierre Coffin, Kyle Balda, Eric Guillon
Seslendirenler: Steve Carell, Kristen Wiig, Trey Parker, Steve Coogan, Miranda Cosgrove, Jenny Slate, Dana Gaier, Nev Scharrel…
Ülke: ABD