Cilo Dağı'nın 20 bin yıllık buzulları eriyor

Hakkari'deki Cilo Dağı'nda bulunan ve Türkiye'nin en büyük buzul kütlesi olan yaklaşık 20 bin yıllık Cilo buzulları küresel iklim değişikliği nedeniyle eriyor.

Abone ol

DUVAR- Küresel iklim değişikliği birçok afetle kendini gösteriyor. Orman yangınları, seller, kuraklık gibi felaketlerin yanı sıra ekolojik dengedeki kilit unsurlardan olan buzulların erimesi de bu felaketlerden.  

BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici ve Arif Aslan'ın haberine göre Hakkari'deki Cilo Dağı'nda bulunan, Türkiye'nin en büyük buzul kütlesi olan yaklaşık 20 bin yıllık Cilo buzulları da küresel iklim değişikliği nedeniyle eriyor.

Uzmanlar, her sene bu buzulların karla beslendiğini ve yaz aylarında belli oranda eridiğini ancak şu andaki erimenin, uzun vadeli ve daha kapsamlı bir erime olduğunu belirtiyor.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Peyzaj Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Onur Şatır, buzulların erimesini şöyle değerlendirdi: "Cilo buzullarının erimesi bize küresel iklim değişikliğinin var olduğuna dair bir göstergedir. Bu buzullar bize uyarı veriyor. Diyor ki 'Bir şeyler yanlış. Artık tedbir alma vaktiniz geldi." (HABER MERKEZİ)