Çimentoda kriz sesleri: Üretim durma noktasına geldi

Kömür fiyatları son bir haftada yüzde 50 zamlandı. TÜRKÇİMENTO CEO’su Bozay, kömür tedarikinde de sıkıntı olduğunu belirterek, "Üretim durma noktasına geldi" dedi.

Abone ol

DUVAR - Dünyanın önde gelen kömür üreticilerinden Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, çimento sektörünü vurdu. Türkiye çimento sektörünün çatı örgütü TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, sektörün şu anda en büyük sıkıntısının Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizden dolayı kömür tedarikinde yaşanan zorluk olduğunu söyledi.

Bloomberght'de yer alan habere göre Rusya- Ukrayna krizi yüzünden fabrikaların hem hızla artan maliyet hem de tedarik baskısı altında olduğunu belirten Bozay, durumu şöyle özetledi:

"Asıl tehlike sürecin uzaması halinde bu problemin sektörümüzde üretimi durma noktasına getirmek üzere olmasıdır. Ülkemizin 2021 yılında Rusya’dan yaklaşık 1,5 milyar dolar civarında kömür ithalatı söz konusu. Sektörümüz ise 2021 yılında yaklaşık 5 milyon ton kömür ithal etti. Bu girdinin büyük bir kısmı da çimento sektörünün bir numaralı kömür tedarikçisi olan Rusya’dan gerçekleşti.

KÖMÜRDEKİ ARTIŞ MALİYETLERE DOĞRUDAN YANSIYOR

Çimento üretim maliyetlerinin yüzde 80’ini enerji oluşturmaktadır, kömürdeki her 10 dolarlık artış üretim maliyetlerimizi yaklaşık 1,5 dolar artırmakta, son 1 haftada kömür fiyatlarında 100 doların üzerinde bir artış gözlemledik, daha da endişe verici olanı endekslerdeki yükselişlerin direkt alım fiyatlarımıza yansıması oldu. Rusya'dan kömür yüklemeleri çok kısıtlı yapılıyor hatta yapılamıyor. Sektörün kömür stokları azaldığı için krizin daha uzun sürmesi durumunda ve alternatif enerji kaynaklarının ivedilike devreye alınmaması halinde üretim durma noktasına gelecek."