Çimsataş işçisi toplu sözleşmeyi kabul etmedi: Üretim durduruldu

Çimsataş fabrikasında üretimi durduran 700 işçi, sendikanın imzaladığı yüzde 27 zam oranına ek yüzde 35 zam istedi. İşçiler, talepleri karşılanmadan fabrikaya girmeyeceklerini belirtiyor.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Mersin'de bulunan Çimsataş fabrikasında, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Birleşik Metal İş Sendikası arasında imzalanan toplu sözleşmeyi, işçiler kabul etmiyor. İki gün önce gece vardiyasında iki saat iş durduran işçiler, gündüz vardiyalarının katılımıyla üretimi durdurdu. Polis zoruyla fabrikadan çıkarılan işçiler, fabrika önünde taleplerinin kabul edilmesini istiyor.

SENDİKA TEMSİLCİSİ: İŞÇİLERLE BİRLİKTE FABRİKA ÖNÜNDEYİZ

700 işçinin çalıştığı fabrikada şu an üretim yok. İşveren işçilere gönderdiği mesajda 12 işçiyi tazminat ödemeksizin işten çıkardığını duyurdu. İşveren tarafından gönderilen başka bir mesajda ise fabrikanın günde 5 milyon TL zarara uğradığı, zararın sorumlusu olarak ise işçilerin görüldüğü belirtildi.

İş bırakan işçiler, tazminatsız işten çıkarıldıklarını işveren mesajıyla öğrendi.

Yüzde 27 zam öngören TİS'e imza atan Birleşik Metal İş Sendikası temsilcisi Deniz Ilgın, fabrika önünde işçilerle birlikte olduklarını söyledi. İşçilerin sözleşmeyi yetersiz bularak işi durdurduğunu vurgulayan Ilgın, tavırlarının işçilerden yana olduğunu belirtti.

'TOPLU SÖZLEŞME BARDAĞI TAŞIRAN DAMLA OLDU'

MESS ile imzalanan sözleşmeyi "sefalet" olarak tanımlayan işçiler, enflasyonu dikkate alarak ek zam talebi içeren protokol imzalanmasını istiyor. Fabrika önünde işçilerle birlikte süreci takip eden Umut-Sen sözcüsü Ayşe Büşra Yılmaz, fabrikada genel olarak saat ücretlerinin çok düşük olduğunu belirtti. İş bırakmaya uzanan süreçte sendikanın imzaladığı yüzde 27 küsurluk zam oranının işçileri öfkelendirdiğini dile getiren Yılmaz, fabrika da ayrıca işçilere yönelik mobbing uygulamalarının olduğunu söyledi. Fabrika içerisinde işçilerin makineleştirildiğini sözlerine ekleyen Ayşe Büşra Yılmaz, süreci takip ettiklerini, işçi taleplerini desteklediklerini vurguladı. Yılmaz, son olarak; var olan sendikal anlayışa karşı da tepkilerin olduğunu, işçi eylemlerinde sendikal sahiplenme olmadığı halde işçilerin kendi taleplerini dile getirdiğini kaydetti.

YÜZDE 27'YE EK YÜZDE 35 ZAM TALEBİ

Üretimin durdurulduğu Çimsataş fabrikasında, işveren 12 işçiyi dün gece Kod-25 ile işten çıkardı. İş kanunu maddesine göre, Kod-25 ile işten çıkarılan işçilere tazminat ödemesi yapılmıyor. Güvenlik kaygısı nedeniyle isminin paylaşılmasını istemeyen bir Çimsataş işçisi, sendikanın imzaladığı TİS'e işçilerin rıza göstermediğini söyledi. İşverenin ve idari amirlerin işçiye bakışının mobing doğurduğunu sözlerine ekleyen Çimsataş işçisi, yüzde 27'lik zam oranına ek yüzde 35 zam istediklerini söyledi.

'SENDİKA İŞÇİLERİ SAHİPLENMİYOR'

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, gece vardiyası çalışma farkına yüzde 100 zam ve sosyal hakların düzeltilmesini de talep ettiklerini belirten işçi, Birleşik Metal İş Sendikası'nın işçileri sahiplenmediğini söyledi. İşçi, sendika başkanının fabrika önüne gelemeyeceğini savundu. Bütün talepler yerine getirilse dahi işten çıkarılan 12 işçi geri alınmadan üretime dönmeyeceklerini ifade eden işçiler, işveren tarafından atılan mesaj hakkında da, "Bu kadar para kazanıyorlar, bizim taleplerimizi çok rahat karşılayabilirler. Talebimiz bahsi geçen paralar karşısında çok mütevazi kalıyor” dedi.