Çin, hacker geçirmez kuantum uydusunu fırlattı

Dünyanın ilk kuantum teknolojisine sahip uydusu bugün yörüngeye olan yolculuğuna başladı. Quess uydusunun ana görevi, Çin'in en sorunlu bölgelerinden biri olan Xinjiang'ın başkenti Urumqi ile Pekin arasındaki güvenli iletişimi sağlamak olacak.

Abone ol

Erdal Kaplanseren @Kaplanseren

DUVAR - Kuantum bilgisayar teknolojisi Kanada Başkanı Justin Trudeau'un cevapladığı bir soru ile gündeme gelmiş olsa da önümüzdeki yılların süper bilgisayarları bu teknoloji ile var olacak. Performans getirilerinin yanında, güvenlik noktasında da büyük fark yaratacak kuantum bilgisayarların öncül örneklerinden biri uzaydaki görev yerini almak için Çin'den yola çıktı. QUESS (Uzay Ölçeğinde Kuantum Deneyleri) adı verilen bir programın parçası olan uydu, Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden günün erken saatlerinde fırlatıldı.

Uzay ile yer arasındaki iletişimi, dış müdahalelere karşı tam bir koruma altına alacak teknolojinin deneme fazı olarak düşünülebilecek proje, Çin'in hırslı uzay programının da önemli parçalarından biri. Resmi haber ajansı Xinhua'nın yayınladığı resmi açıklamada “QUESS, iki yıllık görevi esnasında uzaydan karaya kırılamaz şifreler göndererek hack geçirmez bir kuantum iletişimi kurması için tasarlandı.” ifadesi yer alıyor. Kuantum iletişiminin bu kadar güvenli olmasının arkasında kuantum fotonlarının birbirinden ayrılamayan ya da kopyalanamayan yapıları yatıyor.