Çin, Kanadalı diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etti, 13 Mayıs'a kadar süre verdi

Kanada'nın Çinli bir diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etmesinin ardından Çin Dışişleri Bakanlığı Kanadalı diplomat Lalonde'u 'istenmeyen kişi' ilan ederek 13 Mayıs'a kadar Çin'den ayrılmasını istedi.

Abone ol

DUVAR - Çin Dışişleri Bakanlığı, Kanada'nın Şanghay Başkonsolosluğu'nda görevli diplomat Jennifer Lynn Lalonde'un 'istenmeyen kişi' ilan edildiğini ve kendisine ülkeyi terk etmek için 13 Mayıs'a kadar süre verildiğini açıkladı.

Söz konusu karar, Kanada'nın Çin'in Toronto Başkonsolosluğu'nda görevli bir diplomatı 'istenmeyen kişi' ilan etmesinin ardından geldi.

'ÇİN İLAVE TEPKİ VERME HAKKINI SAKLI TUTUYOR'

AA'nın aktardığına göre, Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, alınan 'istenmeyen kişi' kararının Kanada'ya yanıt niteliğinde 'mütekabil karşı tedbir' olduğu ve Çin'in ilave tepki verme hakkının saklı tutulduğu kaydedildi.

İDDİA: ÇİN, KANADALI VEKİLİ BASKI ALTINA ALMAYA ÇALIŞTI

Kanada'nın 'istenmeyen kişi' ilan ettiği Çin'in Toronto Başkonsolosluğu'nda görevli diplomatın, Muhafazakar Parti vekili Michael Chong'u baskı altına almak için Hong Kong'da yaşayan akrabalarını tehdit etmeyi planladığı iddia edilmişti. Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, kararla ilgili açıklamasında, "Demokrasimizi koruma konusundaki kararlığımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

"Globe and Mail" gazetesi, geçen hafta yayımladığı haberde, Kanada istihbarat kuruluşu CSIS'nin, Çin hükümetinin, 2021 yılında Muhafazakar Parti milletvekili Michael Chong'u baskı altına almak için Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde yaşayan akrabalarını tehdit etmenin yollarını aradığı bilgisini edindiğini ileri sürmüştü.

İDDİALARDA 'SİNCAN UYGUR ÖZERK BÖLGESİ' DETAYI

Gazetenin haberinde, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur azınlığına yönelik hak ihlallerine ilişkin eleştirilerini dile getiren milletvekili Michael Chong'u bu yolla susturmaya çalıştığı iddia edilmişti.

Tehdit iddiaları, Kanada parlamentosunun 2021'de Sincan'da Uygurlara yönelik muameleyi 'soykırım' olarak tanımlayan kararı kabul ettiği tarihlere denk geliyor. Chong, karar tasarını parlamentoya sunan vekiller arasında yer almıştı. Çin'in Ottowa Büyükelçiliği ise karara dair açıklamasında, iç işlerine müdahaleye yönelik iddiaların, ideolojik ön yargılarla Çin'i karalamayı amaçlayan bir siyasi manipülasyon olduğunu ileri sürmüştü.

Çin'in daha önce Kanada'da 2019 ve 2021'de federal parlamento seçimlerine etki etmek üzere girişimlerde bulunduğu, seçimlere katılan bazı adayları örtülü bir ağ ile finanse ettiği de iddia edilmişti. (DIŞ HABERLER)