Çin'de öğrencilerin kilosu sınav puanlarını etkileyecek

Çin'in Şansi eyaletinde, görme bozukluğu olan ve belirlenen kilo standardının üzerinde olan öğrencilerin lise giriş sınavı puanlarının düşürüleceği belirtildi. Bir ortaokulda alınan karar, ayrımcılık tartışmalarını beraberinde getirdi.

Abone ol

DUVAR - Çin'in Şansi eyaletinde yer alan bir okulda, görme bozukluğu olan ve belirlenen kilo standardının üzerinde olan öğrencilerin lise giriş puanlarının etkileneceği duyuruldu. Changzhi kentinde, öğrencilerin seçtikleri liseye kabul edilip edilmeyeceğini belirleyen sınav puanına, 'fiziksel uygunluk puanı' ekleneceği ve buna göre genel puanların düşürüleceği belirtildi. Yerel yetkililer, bu girişimin 'eğitim reformu çabasının bir parçası' olduğunu öne sürerken, okulda alınan karar eleştiriye neden oldu. 

'KALITSAL HASTALIĞI OLANLARA AYRIMCILIK YAPILIYOR'

Yapılan açıklamada, bu kararın 2022'de yürürlüğe gireceği aktarıldı. Sosyal medya platformlarında, doğuştan görme engeli olan ve kalıtsal hastalıklar nedeniyle kilo alan öğrencilere ayrımcılık yapıldığı tartışılırken, okul yöneticileri 'çocukları egzersiz yapmaya ve görme yetilerini korumaya teşvik ettiklerini' savundu.

Çin'de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan bir araştırmada, 2018 yılında çocuklarda obezite ve görme bozukluğu oranının arttığı tespit edildi. Geçtiğimiz yıl aralık ayında yayınlanan raporda, 2015 yılına kıyasla 2018 yılında ilkokul dördüncü sınıf ve sekizinci sınıf öğrencileri arasında obezite seviyesinin yüzde 1.9 ila 2.2 oranında artış gösterdiği kaydedildi. (DIŞ HABERLER)