Çin'de SARS'ı ifşa edip Tiananmen için mektup yazınca 'beyni yıkanan' 88 yaşındaki emekli general ev hapsinde

Korona virüsüne dair gerçekleri gizlemekle eleştirilen Çin'in, 2002'deki SARS salgınının boyutunu ifşa eden ve devletin Tiananmen katliamında sorumluluğu üstlenmesini isteyen emekli askeri doktoru ev hapsinde tuttuğu ortaya çıktı. Buna göre, dünyanın SARS salgını sırasında tanıdığı 88 yaşındaki emekli general Jiang Yanyong bir yıldır ev hapsinde.

Abone ol

DUVAR - Pekin yönetiminin dünyaya yayılan yeni tür korona virüsü hakkındaki gerçekleri ifşa edenlere uyguladığı baskı eleştirilirken, yaklaşık 17 yıl önceki SARS salgını sırasında benzer bir baskıya maruz kalan emekli askeri doktor ve general Jiang Yanyong'un ev hapsinde tutulduğu ortaya çıktı. The Guardian gazetesinin özel haberine göre, Jiang hükümetten 1989'da Tiananmen Meydanı'ndaki demokrasi yanlısı protestolar hakkında gerçeği açıklamasını isteyince ev hapsine alındı.

Bugün 88 yaşında olan Jiang, 2002-2003 yıllarındaki SARS salgınına ilişkin gerçeklerin halktan gizlendiğini dünya kamuoyuna duyuran ilk isim olmuştu. Jiang hükümetin salgını örtbas ettiğini açıklayınca ulusal kahraman ilan edilip dünya basınında manşetlere çıkmıştı. Ancak bir yıl sonra da Tiananmen protestoları hakkında gerçeğin kabul edilmesi çağrısı yapınca gözaltına alınmış ve 'beyin yıkama seansları'na tabi tutulmuştu.

60 YIL ÇALIŞTIĞI HASTANEDE, AİLESİYLE GÖRÜŞTÜRÜLMEDEN TEDAVİ

Pekin yönetiminin yeni virüs nedeniyle gazeteciler ve doktorlar üzerinde kurduğu baskı son günlerde tartışma yaratırken, Jiang'ın ailesi de ünlü doktorun yaklaşık bir yıldır fiilen ev hapsinde tutulduğunu açıkladı. Yakın bir arkadaşının anlatımına göre, Jiang üst düzey hükümet yetkililerine Tiananmen protestolarının yeniden değerlendirmesi için yeniden bir mektup yazınca dış dünyayla ilişkileri kesildi ve seyahat özgürlüğü elinden alındı. Eşi Hua Zhongwei, The Guardian'a demecinde "Dışarıdan kimseyle iletişim kurmasına izin verilmiyor. Kendisi evde. Sağlığı iyi değil. Psikolojisi de iyi değil" dedi.

Jiang'ın geçtiğimiz sene, Pekin'de 60 yıldan uzun süre askeri doktorluk yaptığı 301 numaralı hastanede bir ay zatürre tedavisi gördüğü, bu süreçte aile veya arkadaşlarının ziyaretine izin verilmediği de belirtildi. Doktorun kısmen hafıza kaybı yaşadığı da gelen haberler arasında.

JIANG YANYONG KİMDİR?

Dünya, 1987'den bu yana 301 numaralı hastanenin baş cerrahı olan Jiang'ın adını, 2002-2003'teki SARS salgınıyla duydu. Jiang 4 Nisan 2003'te Çin devlet televizyonu CCTV ile Hong Kong kanalı PhoenixTV'ye 800 sözcükten oluşan birer mektup gönderdi. Mektupta SARS'a yakalananların sayısının hükümet tarafından örtbas edildiğini anlatıyordu. İki kanalın da yayınlamadığı mektup, Batı basınına sızdırıldı. TIME dergisi mektubun İngilizcesini yayımlayınca dönemin Pekin valisi ve sağlık bakanı 21 Nisan günü istifa etmek zorunda kaldı. Birçok uzman, SARS salgınının daha da yayılmasının Jiang'ın mektubu sayesinde engellendiğini düşünüyor.

Jiang, SARS salgınını ifşa ettiği 2003'te Çin basınında da manşetlere taşınmıştı.

TIANANMEN TRAVMASINI BİZZAT YAŞADI

Jiang, hastanenin baş cerrahı olduğu dönemde, Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda yaklaşık bir buçuk aydır demokrasi yanlısı protestolar düzenleyen yüzlerce kişinin 4 Temmuz 1989 günü güvenlik güçlerince öldürülmesinin yarattığı travmaya da bizzat tanık olmuştu. Çok sayıda yaralı öğrenciyi tedavi eden doktor, devletin bu katliamdaki suçunu kabul etmesi gerektiği fikrinden hiç vazgeçmedi. 2004 yılında dönemin başbakanı Wen Jiabao, bir dizi bakan, Politbüro üyeleri ve başka hükümet yetkililerine sorumluluğun kabul edilmesi çağrısı yapan bir açık mektup yazdı. Mektupta, "Partimizin yaptığı hataların yine parti tarafından düzeltilmesi gerekir. Bu ne kadar çabuk ve derinlemesine yapılırsa o kadar iyi" diyordu. Aynı yıl, Tiananmen katliamının 15'inci yıldönümünden iki gün önce gözaltına alındı.

Jiang'ın bu süreçte beyin yıkama seanslarına tabi tutulduğu belirtilse de, Tiananmen ısrarından hiç vazgeçmedi. 2013'te bir söyleşisinde, "Bir doktor için hastaların sağlıklarını ve hayatlarını korumak en öncelikli görevdir. Bir doktorun en temel yükümlülüğü, doğruyu söylemektir. 50 yıl boyunca birçok siyasi harekete tanıklık ettim. Yalan söylemenin kolay olduğunu biliyorum, dolayısıyla hiçbir zaman yalan söylememekte ısrar ediyorum demişti. Ünlü doktor, Mart 2019'da da bu kez Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'e bir mektup yazarak katliamın bir suç olarak tanınması çağrısı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

Çin'de son 24 saatte 89 kişi virüsten öldü

Çin'de virüs haberleriyle hükümeti kızdıran gazeteci 'kayboldu'