Çin'de virüs haberleriyle hükümeti kızdıran gazeteci 'kayboldu'

Çin'deki korona virüsü salgınının perde arkasını dünyaya duyuran yurttaş gazetecisi Chen Qiushi'den yaklaşık üç gündür haber alınamıyor. Chen'in hükümeti öfkelendiren yayınları nedeniyle zorla karantinaya alındığını açıklayan ailesi kaygılı. Çin sosyal medyasındaysa hükümete isyan var.

Abone ol

DUVAR - Chen Qiushi... Çin'in tanınmış yurttaş gazetecilerinden biri... İfade özgürlüğünü savunan eski bir avukat olarak, Çin'den dünyaya yayılan virüs salgının merkez üssü Wuhan'daydı. "Korkuyorum çünkü önümde virüs, arkamda Çin polisi var" demişti ama yaşananların perde arkasını ülkesine ve dünyaya duyurmaktan çekinmedi. Wuhan'daki kalabalık hastanelerin, derme çatma karantina koğuşlarının ve cenazelerin görüntülerini yayınladı. Şimdi Chen'den yaklaşık üç gündür haber alınamıyor. 'Gerçeğin sesi' olarak tanımlanan yurttaş gazetecisinin ailesi, oğullarının zorla karantinaya alındığını duyurdu...

Chen, Wuhan'a 24 Ocak günü, virüsün yayılmaması için kentten tüm çıkışların yasaklanmasından bir gün sonra, Pekin'den hızlı trenle gitmişti. Tren istasyonundan selfie çubuğuyla yayınladığı ilk videoda, "Bir yurttaş gazetecisi olduğumu söylemiştim. Bir felaket yaşandığında ön cepheye gitmezsem nasıl bir gazeteci olurum? Burada olduğum süre boyunca söylenti yaymayacağıma söz veriyorum. Korkuya veya paniğe sebep olmayacağım ama gerçekleri de gizlemeyeceğim" diyor, "Kameramı, Wuhan'da salgının yayılmasını engelleme çabalarında gerçekten ne yaşandığına tanık olmak ve bunu belgelemek için kullanacağım. Wuhan halkının sesini dış dünyaya duyurmak istiyorum" diye ekliyordu.

'KOMÜNİST PARTİ, NEDEN SENDEN KORKACAKMIŞIM?'

Chen o günden bu yana, Wuhan'da sahada yaşananları dünyaya duyurdu. Virüsten etkilenenlerin çaresizliğini görüntülemekten çekinmedi. Yayınladığı videolardan birinde, günlerdir hastaneye kabul edilmeyen bir hasta yüksek ateşten hastanenin önünde bayılıyordu. Diğer videolarında, kalabalık koridorlara dizilmiş geçici yataklarda oksijen maskeleriyle yatan hastalar, tekerlekli sandalye üzerindeyken virüsten ölmüş bir yakının yanında morga gidebilmek yakaran bir kadın görülüyordu. Çinli, yurttaş gazetecisi, ülke içinde içinde yasaklı olan ama çeşitli yollardan ulaşabilen Twitter ve Youtube'daki 500 bini aşkın takipçisine bu haberleri duyururken sadece bir maske ve koruma gözlüğü takıyordu.

Bu süreçte ülkenin doğu kıyısındaki Qingdao kentinde yaşayan ailesinin polis tarafından taciz edildiğini öğrenmişti. Bir videoda, "Moralimi yüksek tutacağım. Hayatta olduğum ve bu kentte kaldığım sürece haberlerime devam edeceğim. Ölmekten korkmuyorum, Komünist Parti, neden senden korkacakmışım?" demişti.

'KARANTİNADA VİRÜS KAPACAK' ENDİŞESİ

Chen, Hong Kong'daki Çin karşıtı protestolardan yaptığı yayınlar sonrasında da defalarca ifadeye çağrılmış, sosyal medya hesapları kapatılmıştı. Ekim ayında sosyal medyaya geri döndüğü videodaysa, ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğini söylemişti.

Ancak Chen'in videoları perşembe günü kesildi; ailesi ve arkadaşları, perşembe akşamından bu yana kendisinden haber alınamadığını açıkladı. Chen'in annesi, cuma sabahı bir arkadaşı aracılığıyla yayınladığı Twitter mesajında "Buradan herkese, özellikle de Wuhan'daki dostlarına Qiushi'nin başına ne geldiğini öğrenebilmek için yalvarıyorum" diyordu. Kısa süre sonraysa, Chen'in yakın bir dostu şu mesajı paylaşacaktı: "Geçtiğimiz birkaç saat içinde, Qingdao polisi ve devlet güvenlik yetkililerinin ailesine verdiği bilgiye göre, Qiushi karantina adı altında gözaltına alındı. Annesi oğlunun nerede ve ne zaman götürüldüğünü sorduğunda, ona yanıt vermeyi reddettiler." CNN'e isim vermeden konuşan bir diğer arkadaşıysa, "Fiziksel güvenliği için endişe duyuyoruz. Fakat aynı zamanda, bu süreçte virüs kapmasından da endişeliyiz" diyordu. Arkadaşları, Chen'in gözaltına alındığı sırada sağlıklı olduğunu da vurguluyor.

'İKİNCİ BİR LI WENGLIANG'I KALDIRAMAYIZ'

Chen Qiushi'nin 'kaybolduğu' haberinin, virüsü ilk tespit eden kişilerden biri olan ancak polisin ihanetle suçladığı doktor Li Wenliang'in virüsten öldüğü gün fark edilmesi, Çin sosyal medyasında hükümete karşı öfkeyi de artırmış durumda. Bir kullanıcı "İkinci bir Li Wenliang'i kaldıramayız!" tepkisini gösterirken, bir diğer kullanıcı "Yetkililer onun görüşlerine katılmadığı için sadece konuşma hakkından değil, aynı zamanda bireysel özgürlüğünden de mi mahrum bırakılacak?" diye sordu.

'O BİR KAHRAMAN'

Bir kullanıcının "Chen Qiushi kim? Neden bu kadar çok insan onu arıyor? Medya neden ismini sansürlüyor?" sorusuna yanıt ise bir diğer kullanıcıdan şöyle geldi: "O bir avukat. O bir gazeteci. O, salgının en ağır seviyede olduğu sırada gerçek koşulları aktarmak için Wuhan'a gitmeye cesaret eden birisi. O bir kahraman. Ve kayboldu." (DIŞ HABERLER)

Koronavirüs: Çinliler anlatıyor

Çin'de son 24 saatte 89 kişi virüsten öldü