Çin'de 'zorlu sınav' tamamlandı

Çin'in zorlu üniversite sınavı Gao Kao iki gün sürdükten sonra dün tamamlandı. Dünyanın en zor sınavlarından biri olarak bilinen Gao Kao veliler öğrencilere 'bakıcı' tutuyor.

Abone ol

DUVAR - Çin'de 'Gao Kao' adıyla bilinen üniversiteye giriş sınavları yapıldı. Dünyanın en zor sınavlarından biri olarak bilinen sınavda öğrenciler Çince, matematik ve İngilizce gibi temel derslerin yanı sıra sosyal bilimler veya fen konularından birini de tercih edip cevaplamak zorunda. Sınavda 'basit yazı' ve 'makale yazma' bölümleri de bulunuyor. Öğrencilerin yüzde 25'i ülkedeki herhangi bir fakülteyi kazanamıyor. Üç gün süren ve iki aşamalı olarak yapılan sınava, 9,4 milyon öğrenci katılıyor.

Çin'de yetkililer Gao Kao için tüm eyalet merkezlerinde sınav bölgeleri oluşturdu. Bu bölgeleri trafiğe kapatıldı, fabrikalarda faaliyetler de durdurularak öğrencilerin sınav sırasında dış etkenlerden rahatsız olmalarını engelleyecek önlemler alındı.

Gao Kao sınavları çok zor olduğu için kopya çekmek de imkansız gibi... Bugüne kadar silgi, kemer ve saat görünümlü kablosuz cihazlarla kopya çekilse de son salı günü başlayıp dün biten iki günlük sınavda güvenlik güçleri kopya gerekçesiyle 52 kişiyi tutukladı. Şandong bölgesinde de üniversite öğrencileri, başkalarının yerine sınav giremesinler diye çıkış izinleri iptal edildi.

Ebeveynler, çocuklarının sınav yerlerine sıkıntı yaşamadan ulaşması için günler önceden pansiyon gibi konaklayacak yer temin etti. Son yıllarda sınava hazırlık sürecinde ebeveynler çocuklarını sınava duygusal ve akademik  olarak daha iyi hazırlayabilmek için 'bakıcı'lar tutuyor. Ülkenin farklı kentlerinde öğrencilerin sınav stresi atmaları için toplu yoga etkinlikleri düzenlendi. (Dış Haberler)