Çin'den 'ABD'nin 24 yalanı'na Abraham Lincoln'lü yalanlama

ABD'nin yeni tür korona virüsü hakkında dünyadan bilgi saklamakla suçladığı Çin, 30 sayfalık bir metinle iddialara yanıt verdi. Çin Dışişleri'nin internet sitesinden yayımlanan metinde, 'ABD'nin 24 yalanına yanıt verildiği' belirtildi; Abraham Lincoln'den alıntı yapıldı.

Abone ol

DUVAR - Pekin yönetimi, korona virüsü salgını nedeniyle kendilerini suçlayan ABD'li siyasetçilere 30 sayfadan oluşan bir metinle yanıt verdi. Çin Dışişleri'nin internet sitesinde yayımlanan 11 bin kelimelik metinde, 'bazı önde gelen Amerikalı siyasetçilerin 24 akıl almaz suçlaması'nın çürütüldüğü belirtiliyor.

'LINCOLN'ÜN DE DEDİĞİ GİBİ...'

Metnin girişinde ABD'nin 19'uncu yüzyıldaki başkanlarından Abraham Lincoln'ün ünlü sözlerine atıfla, "Lincoln'ün de dediği gibi, bazı insanları her zaman kandırabilirsiniz ve herkesi bazen kandırabilirsiniz ama herkesi her zaman kandıramazsınız" deniyor.

'DÜNYADAN BİLGİ SAKLANMADI'

Çin Dışişleri'nin yayımladığı metinde, ABD vatandaşlarının Wuhan'daki ilk teyit edilen vakalardan önce enfekte olduğuna dair haberler yalanlanıyor ve bu iddiaya bir kanıt bulunmadığı vurgulanıyor. Virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü'nden dünyaya yayıldığı suçlamasının da doğru olmadığı belirtiliyor; tüm bilimsel kanıtların virüsün insan yapımı olmadığını gösterdiğine ve Enstitü'nün yeni bir korona virüsünü sentezleme becerisine sahip olmadığına dikkat çekiliyor.

Metinde, Çin'in dünyayı 'zamanında ve şeffaf bir biçimde uyardığı' savunularak, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun aksi yöndeki suçlamalarına ve Alman dergisi Der Spiegel geçtiğimiz cuma günü istihbarat kaynaklarına dayanarak ortaya attığı 'Çin dünyadan bilgi sakladı' iddiasına tepki gösteriliyor.

'DOKTOR Lİ GÖZALTINA ALINMADI'

Küresel salgının ilk günlerinde Wuhan'da yeni bir korona virüsü görüldüğü konusunda yetkilileri uyarmaya çalışınca ifadeye çağrılan ve kendisi de sonra Covid-19'dan ölen 34 yaşındaki doktor Li Wenliang hakkındaki suçlamalar da reddediliyor. Çin Dışişleri, Batı basınında yayımlanan haberlerin aksine doktor Li'nin hiç tutuklanmadığını ve bir 'muhbir' muamelesi görmediğini savunuyor.

'ÇİN VİRÜSÜ DENMEMELİ'

Metinde, ABD Başkanı Donald Trump ile Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun virüse 'Çin virüsü' veya 'Wuhan virüsü' denmesi yönündeki çağrılarına tepki gösterilerek, Dünya Sağlık Örgütü'nün bir virüse ülke bazlı isim verilmemesi yönündeki kararlarından alıntı yapılıyor. (DIŞ HABERLER)