Çin'den Tayvan çevresinde 'savaşa hazırlık tatbikatı'
Çin, Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı'yla görüşmesi sonrası başlattığı 3 günlük tatbikat kapsamında, Tayvan çevresine savaş uçakları ve savaş gemileri gönderdi.
DUVAR - Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen'in ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesinin ardından Çin, Tayvan çevresinde 3 günlük 'savaşa hazırlık tatbikatı' başlatarak ada çevresine savaş uçakları ve savaş gemileri gönderdi.
Reuters'ın haberine göre, Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bugün Tayvan yakınlarında Çin'e ait sekiz savaş gemisi ve 42 savaş uçağı tespit edildiği, bu gemi ve uçaklardan 29'unun Tayvan Boğazı'nın orta hattını geçtiği ifade edildi. Tayvan ordusu da konuya ilişkin açıklamasında füze savunma sistemlerinin aktif hale getirildiğini ve Çin savaş uçaklarını takip etmek üzere hava ve deniz devriyeleri başlatıldığını duyurdu.
Çin'e ait bir amfibi çıkarma gemisi, bu kapsamda bu sabah Tayvan tarafından kontrol edilen Matsu adalarının 50 km kuzeybatısında çok sayıda top atışı yaptı.
Ne olmuştu?
Tayvan Devlet Başkanı Ing-wen'in 6 Nisan'da Californiya'da ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy ile görüşmesinin ardından Çin Halk Kurtuluş Ordusu, ada çevresinde 3 gün sürecek savaşa hazırlık tatbikatlarının başlatıldığını duyurmuş, bu tatbikatların Çin'in toprak bütünlüğünü korumak için Tayvan'ın bağımsızlık yanlısı güçlerine karşı 'ciddi bir uyarı' olarak yapılacağı ve Tayvan'ın kuzey, güney ve doğusunda yapılacağı ifade edilmişti.
Tayvan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Çin'in Tsai Ing-wen'in ABD ziyaretini 'bölgesel barış, istikrar ve güvenliğe ciddi zarar veren askeri tatbikatlar yapmak için bir bahane olarak kullandığı' ve 'Tayvan ordusunun bu tatbikatlara sakin, rasyonel ve ciddi bir tutumla karşılık vereceği' belirtilmişti.
Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1949'dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.
Pekin, 'tek Çin' ilkesine atıfta bulunarak, Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor. (DIŞ HABERLER)