Çin'le Batı arasında Uygur Türkleri krizi: AB 30 yıl sonra ilk kez yaptırım kararı aldı

Pekin yönetiminin Uygur Türklerine dair politikaları nedeniyle Batı dünyasıyla yaşadığı kriz derinleşiyor. Avrupa Birliği yıllar sonra ilk kez Çin'e yaptırım uygulamaya başlarken, ABD de Uygur Türklerine ilişkin yaptırım listesini genişletti. Çin ise misilleme olarak AB'yle ilişkili 10 kişiyi kara listeye aldığını açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Çin'in Uygur Türklerine dair politikaları nedeniyle Batı dünyasıyla yaşadığı gerilim derinleşiyor. Avrupa Birliği (AB), Tiananmen Meydanı'nda 1989'da düzenlenen protestolarda yüzlerce kişinin öldüğü 1989'dan bu yana Çin'e ilk kez yaptırım kararı aldı. ABD de, eş zamanlı olarak bazı Çinli yetkililere yaptırım kararı alındığını açıkladı. Pekin yönetimi ise misilleme olarak 10 AB yetkilisinin yaptırım listesine alındığını açıkladı.

İlk yaptırım kararı bu sabah AB'den geldi. Avrupa Birliği, nüfusunun büyük çoğunluğunu Uygurların oluşturduğu Şincan bölgesindeki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek, dört Çinli yetkili ile bir inşaat şirketini yaptırım listesine aldı. Buna göre, söz konusu yetkililere seyahat yasağı getirilirken, AB'deki olası mal varlıkları da donduruldu. Avrupa Birliği bu kararla, Tiananmen Meydanı eylemlerinden bu yana Pekin'e ilk kez yaptırım dayatmış oldu.

ABD'DE İKİ YETKİLİ DAHA LİSTEYE GİRDİ

ABD Hazine Bakanlığı da, Uygur Türklerine uygulanan politikaları gerekçe göstererek iki Çinli yetkiliye daha yaptırım kararını açıkladı. Uygurlara yönelik politikayı 'soykırım' olarak niteleyen ABD, Şincan bölgesiyle bağlantılı Wang Junzheng ve Chen Mingguo'ya yaptırım uygulanacağını duyurdu.

İNGİLTERE'DE HÜKÜMET PARLAMENTOYU BİLGİLENDİRECEK

İngiltere Dışişleri de, bu gelişmelere paralel olarak "Uluslararası toplumun birlikte çalışarak, yanıtsız kalmayacak açık bir mesaj göndermesi önemli" açıklaması yaptı. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın da, İngiliz parlamentosunu Şincan'daki durum ve hükümetin atmayı planladığı adımlar konusunda bilgilendireceği belirtildi.

ÇİN'DEN AB'YE MİSİLLEME

Uygur Türklerine dair suçlamaları reddeden Pekin yönetimiyse, artan baskıya ilk olarak 10 AB yetkilisi ile dört tüzel kişiliği kara listeye alarak tepki gösterdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu üyeleri Reinhard Butikofer, Michael Gahler, Raphael Glucksmann, İlhan Küçük ve Miriam Lexmann'ın yaptırım listesine alındığını açıklayıp 'bu kişilerin Çin'in egemenliğine ve çıkarlarına ağır zarar verdiği, kötücül bir şekilde yalan yayıp dezenformasyon yaptığını' savundu. 

Çin'in yaptırım listesine aldığı diğer kişiler ise Hollandalı siyasetçi Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, Belçikalı milletvekili Samuel Cogolati, Litvanyalı milletvekili Dovile Sakaliene, Alman akademisyen Adrian Zenz ve İsveçli akademisyen Bjorn Jerden oldu. (DIŞ HABERLER)