Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği: Tüm kulüplere 'artık yeter' diyoruz!

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği'nin Antalyaspor-Fenerbahçe maçında 'tecavüz marşı' çalınmasıyla ilgili yaptığı başvuru yargıdan geri döndü.

Abone ol

DUVAR - Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Antalya Kadın Dayanışma Derneği ile birlikte Antalyaspor Kulübü’nün, Antalyaspor-Fenerbahçe maçında 6 kez çaldığı “tecavüz marşı”na ilişkin suç duyurusunda bulunmuştu. 14 Şubat'ta suç duyurusuna ilişkin açılan davanın 3. ve son duruşması görüldü. "Halkın bir kesimini cinsiyet farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçuyla açılan kamu davasında tutuksuz yargılanan kulüp görevlisi sanıklar E.S ve A. K’nin suçun yasal unsurlarınıın oluşmamış olması nedeniyle beraatine karar verildi.

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; verilen bu kararın topluma, spor alanlarında ve futbol maçlarında kadınların aşağılandığı ve tecavüzün teşvik edildiği, cinsel şiddeti normalleştiren slogan ve ritüellere göz yumulduğunun mesajının verildiğini ifade ederek, "Bizler elbette tüm yasal haklarımızı kullanarak karara itiraz edeceğiz. Futbol ve spor alanlarında, medyada, kamusal alanlarda tecavüzün şakalar, marşlar, şarkılar, türküler, ritüeller, pankartlar, sloganlar üzerinden teşvik edilmesiyle mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

'CİNSEL ŞİDDETİ TEŞVİK EDEN SÖYLEMLERİN MEŞRULAŞMASINDAN SORUMLUSUNUZ'

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Nasıl ki medya ve basın kuruluşlarına sesleniyorsak, futbol kulüplerine de aynı cümle ile sesleniyoruz; futbol kulüpleri cinsel şiddeti kendi dili ve eylemleriyle yeniden ürettiği gerçeği ile artık yüzleşmeli ve bu sorumlulukla hareket etmelidir. Cinsel şiddeti teşvik eden ve kadınları, eşcinselleri, transları, ırkları aşağılayan eylem ve söylemleri bizzat kendiniz kullanarak, taraftarlarınıza da göz yumarak cinsel şiddetin meşrulaşıp yaygınlaşmasından sorumlusunuz. Sorumluluğunuzun farkına vararak gerekli ve çağa uygun adımları atmaya, savunduğunuz dili dönüştürmeye mecbursunuz."

'ARTIK YETER'

"Tüm kulüplere 'artık yeter' diyoruz! Ürettiğiniz şiddeti basite almıyoruz, saçma, trajikomik veya ‘ergence’ bulmuyoruz. 'Alt tarafı şarkı, alt tarafı slogan' demiyoruz. Bu algı ve tribünlerde gitgide yayılan taraftar kültürünün; kadınların her gün öldürülmesine, kaçırılmasına, taciz ve tecavüze maruz bırakılmasına, kınalı düğünlü çocuk evliliklerine, aşağıladığınız tüm kimliklere yönelik şiddetin onlarca kat artmasına sebep olduğunu iyi biliyoruz. Her gol attığınızda tecavüzcü kimliğini sahiplenerek ve kendinizle övünerek kutlama yapamazsınız. 5 yaşındaki çocuklara bile tecavüzle övünüleceğini öğretemezsiniz. Bizler tacize ve tecavüze maruz bırakılanları temsilen; tecavüz ettiğinizi iddia ettiğiniz, rakiplerinizi benzettiğiniz kitleler olarak buradayız. Mahkemelerde, medyada, kamusal alanlarda, her yerde tecavüzün şaka ve övünme aracı olarak kullanılması ve bu yolla normalleştirilmesiyle hep birlikte mücadele edeceğiz." (HABER MERKEZİ)