Cinsiyet eşitsizliğiyle mücadele: Kadınlar birçok ülkede güvende değil
Bİrleşmiş Milletler'e (BM) bağlı kuruluşlar dünyada cinsiyet eşitsizliğinin önlenmesi için çağrı yaptı. Açıklanan raporlar da meslek gruplarında kadın istihdam oranlarının azaldığına dikkat çekti.
DUVAR - Birleşmiş Milletler'e bağlı kadın komiteleri yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi dünyada cinsiyet eşitsizliğine ilişkin son verilerin yer aldığı açıklamalar yaptı. BM Kadın Birimi (UN Women) iklim krizinin de dünyada en çok kadınları etkilediğini belirterek "Cinsiyet eşitsizliği 21'inci yüzyılın en büyük zorluklarından biri. Cinsiyet eşitliği sağlanamadan eşit bir geleceğe ulaşamayız" dedi.
'KADINLAR VE KIZ ÇOCUKLARI AĞIR BASKI ALTINDA'
BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi (CEDAW) de dünyada en çok kadınların en çok cinsiyet eşitsizliği uğradığı ülkelerin Dominik Cumhuriyeti, Gabon, Lübnan, Panama, Peru, Senegal, Uganda ve Özbekistan olduğunu belirtti. CEDAW'dan yapılan açıklamada, Senegal, Uganda ve Gabon'da kız çocuklarının evlendirilmesi gibi örneklerin çok sık yaşandığı belirtilerek bu ülkelerde evlilik yaşının asgari 18'e çıkarılması için çağrı yapıldı.
Açıklamada, Panama'da kadın göçmenlerin cinsel saldırı ve zorla kaçırılma gibi zorbalıklarla karşılaştığı, Peru'da katı kürtaj yasağı nedeniyle kadınların hayati tehlikelerle karşılaştığı da belirtildi. Lübnan'da ise mecliste kadınların yalnızca yüzde 4,7 oranında temsiliyet elde ettiği, kadınların temsiliyeti için en az yüzde 30 kota belirlenmesi gerektiği kaydedildi.
MESLEK GRUPLARINDA KADIN İSTİHDAMI AZALIYOR
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ise kadınların istihdam oranlarını paylaştı. OECD verilerine göre, 2019'da dünyada yüzde 47.7 olan kadınların işgücüne katılım oranı 2020'de yüzde 45.9'a geriledi. Meslek gruplarındaki cinsiyet eşitsizliğine ilişkin de veriler açıklandı. Reuters Institute'ün raporuna göre dünyada 240 basın kuruluşunun yüzde 22'sini kadınlar oluştururken Anitab tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise kadınların teknoloji sektöründeki temsiliyeti Mart 2020'den Ocak 2021'e kadar yüzde 2.1 azaldı. (DIŞ HABERLER)