Çıplak aramaya maruz kalan eşbaşkan gözü mor halde duruşmaya geldi

Çıplak aramaya maruz kalan eski Hakkari Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu'nun duruşması görüldü. Gözünde morluk olan Hatipoğlu darp edilmesinden kaynaklı sağlık durumunun iyi olmadığından savunma için süre talep etti. Duruşma 25 Şubat'a ertelendi.

Abone ol

DUVAR - Van'a sevk edildiği sırada darp edilerek çıplak aramaya maruz kalan eski Hakkari Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu, hakkında açılan davanın duruşmasına sol gözündeki morlukla katıldı.

Ankara Sincan Kadın Kapalı Cezaevi'nden Van T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sevk edildiği sırada çıplak aramaya maruz kalan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Hakkari eski Belediye Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu ile dönemin Belediye Eşbaşkanı Nurullah Çiftçi ve 24 belediye meclis üyesi hakkında açılan davanın beşinci duruşması yapıldı. Eşbaşkanlık sistemi gerekçe gösterilerek, "görevi kötüye kullanmak" iddiasıyla açılan davanın duruşması Hakkari 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

HDP MİLLETVEKİLİ SAİT DEDE DE İZLEDİ

Eşbaşkan Hatipoğlu ile kimi tutuksuz yargılanan belediye meclis üyeleri duruşmada hazır bulundu. Hatipoğlu'nun sol gözünde morluk oluştuğu görüldü. Avukatların salonda hazır bulunduğu duruşmayı HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede ve çok sayıda partili izledi. 

Duruşmada söz alan Eşbaşkan Hatipoğlu, darp edilmesinden kaynaklı sağlık durumunun iyi olmadığını belirterek savunma için süre talep etti. Talebi kabul eden mahkeme, bir sonraki duruşmayı 25 Şubat'a erteledi.

15 YIL CEZA VERİLMİŞTİ

Hatipoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi'nden (DBP) 2014 yılında Hakkari Belediye Eşbaşkanlığı görevine seçilmiş ve 23 Ağustos 2015'de yerine kayyım atanmıştı. Hemen sonrasında tutuklanan Hatipoğlu, hakkında açılan davada 15 yıl hapse çarptırılmıştı.

HATİPOĞLU AYRINTILARIYLA ANLATTI

Öte yandan, Dilek Hatipoğlu’nun Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan sevk ediildiği VAN T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na girişi sırasında darp edildiği, çıplak arama işkencesi ve kötü muameleye maruz bırakıldığı iddiası üzerine Van Barosu, ÖHD, İHD, TTB ve TİHV tarafından oluşturulan heyetin yürüttüğü inceleme sonucunda hazırladığı rapor da kamuoyuna açıklandı.
Konuya ilişkin Van Barosu’nda düzenlenen basın toplantısında, Van T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki avukat görüş odasında kötü muameleye maruz kaldığı belirtilen Hatipoğlu ile görüşme yapıldığı belirtildi. Hatipoğlu, maruz kaldığı çıplak arama işkencesini ve buna karşı çıktığı için uğradığı şiddeti ayrıntılarıyla anlattı.

 '10 DAKİKA SÜRDÜ'

Raporda şu ifadelere yer verildi: “Dilek Hatipoğlu yapılan görüşmelerde; Van T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na girdikten sonra infaz koruma memurlarının kendisini ayrı bir odaya aldıklarını, kendisine soyunması ve çıplak arama yapılacağı ihtarında bulunduklarını, çıplak aramayı insanlık onuruna aykırı ve gayri ahlaki bir uygulama olduğu için kabul etmediğini, bunun üzerine üç kadın infaz koruma memurunun kendisini soymak için kol ve bacaklarından tutarak sırt üstü vaziyette zemine yatırdıklarını, bir memurun kollarından diğer memurun da bacaklarından sıkarak tuttuğunu, diğer infaz koruma memurunun zorla kıyafetlerini çıkardığını, bu sırada söz konusu infaz koruma memurlarınca yaklaşık on dakika boyunca darp edildiğini, özellikle kafasının farklı bölgelerine yumruk atıldığını, söz konusu çıplak arama uygulaması sırasında sırtüstü yerde olduğu esnada memurlardan birinin göğsünün sol kısmında kalp hizasına diziyle bastırdığını, çıplak arama, darp ve şiddetin yaklaşık on dakika sürdüğünü, çıplak arama uygulaması sonrası hücreye götürüldüğünü, yüzünde uğradığı darp ve şiddetten dolayı darp izleri oluştuğunu, kollarında ve diz kapaklarında darp ve şiddetin izlerinin halen mevcut olduğunu, sol göğüs kafesinde olay tarihinden itibaren devam eden bir ağrı olduğunu... ifade etmiştir.”

‘İNSAN ONURUYLA BAĞDAŞMAYACAK TUTUM’

Raporun devamında ise “Sonuç itibariyle Van T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna sevk edilen Dilek Hatipoğlu’nun çıplak arama adı altında kıyafetlerinin çıkarılmasının istenmesi ve kabul edilmemesi sonrasında şiddet uygulanarak zorla kıyafetlerinin çıkartılması açısından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesi ve Anayasa’nın 17. maddesi bağlamında insan onuru ile bağdaşmayacak tutum ve davranışların sergilendiği görülmektedir.

Yine hükümlünün aranması ile ilgili hükümleri düzenleyen Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmeliğe aykırı hareket edildiği de tespit edilmiştir. Van T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na getirilişinin üzerinden yaklaşık bir haftalık bir süre geçmiş olmasına rağmen vücuttaki darp ve işkence izleri halen belirgin bir şekilde görülebilmektedir. Başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu birçok uluslararası sözleşme ve iç hukuktaki düzenlemeler işkence ve kötü muameleyi yasaklamış olup işkencenin ve kötü muamelenin önlenmesi açısından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında taraf devletlere yüklenen yükümlülüklerin gereğinin yerine getirilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ - MA)