Çipras'ın yeni hedefi: Prespes Anlaşması
Yunanistan’da Aleksis Çipras başkanlığındaki Syriza hükümeti dün gece güvenoyu aldıktan sonra Makedonya ile isim anlaşması oylamasını meclise getirmeyi planlıyor.
DUVAR - Dünkü kritik güvenoyu oylamasında Aleksis Çipras kabinesinin 300 sandalyeli mecliste 151 oy ile iktidara tutunmasından sonra, Atina’da tüm gözler Makedonya ile varılan isim anlaşması (Prespes Anlaşması)’na çevrilmiş durumda. Muhalefet yeni protesto eylemlerine yoğunlaşırken, mecliste Çipras’ın bu anlaşma için yeterli çoğunluğu bulup bulmayacağı bir muamma konusu olmaya devam ediyor.
Başbakan Alexis Çipras, parlamentoda iki gün boyunca süren yoğun ve sert tartışmaların ardından, Çarşamba günü geç saatlerde 151 “evet” oyu (148 hayır) ile güvenoyu yoklamasından galip çıktı. Bu gelişmenin ardından Atina’da dikkatler, önümüzdeki hafta başlarında parlamentoya geleceği ve geleceği belirsiz olan Makedonya'nın isim değişikliği anlaşması oylamasına çevrildi.
Oylamadan önce milletvekillerine dönük yaptığı konuşmada Çipras, hükümetine olan güven oyunun "istikrar" için bir oy olduğunu söyledi. "Siyasi cesaret gösterip risk aldım. Çünkü önümüzde olan sorunlar net çözümler gerektiriyor", vurgusuna da sözlerine ekledi.
PREPRES ANLAŞMASI İÇİN SÖZ DÜELLOSU
Yeni Demokrasi ve ana muhalefet lideri Kyriakos Mitsotakis ise genel seçim çağrısını yineledi ve hükümete güven oyu verilmesinin son dört yılda "ülkenin gemi enkazına dönüşmesinin" onaylanmasını anlamına geldiğini ileri sürdü. Ayrıca, güven oyunun "sözde bir Makedon etnik kökeni ve dilinin, Prespes Anlaşması'nda belirtildiği gibi tanınmasının yolunu açacak" mesajını verdi.
Buna karşın, Çipras, dün Makedonya Cumhuriyeti tarafından Atina’ya verilen bir notada, isim anlaşmasına ilişkin Yunanistan’ın endişelerine cevap verildiğini açıkladı. Çipras diplomatik notada "Milliyet" teriminin sadece “Milliyet” anlamına geldiğini ve Makedon halkının etnik kökenini belirlemediğini açıkladı. Ayrıca, Makedon dilinin Slav diller kategorisine girdiğini de vurguladı.
KİLİT PARTİ MUAMMASI
Bu açıklamaların gölgesinde, Potami lideri Stavros Theodorakis, partisinin başlangıçta yapmaya söz verdiği gibi anlaşmayı destekleyip desteklemeyeceğini açıklığa kavuşturmadı. Potami içerisinde bazı vekiller Prespes Anlaşması'na ısrarla karşı çıkıyor.
Prespes oylamasının sonucu büyük ölçüde Potami'nin nasıl oy vereceğine bağlı. Çipras şu anda 149 oya sahip (145 Syriza milletvekili, Vatandaşları Koruma Bakanı Katerina Papacosta, bağımsız bir vekil olan Spyros Danellis ve Bağımsız Helenler’den Thanasis Papachristopoulos ve Turizm Bakanı Elena Kountoura).
Bu gelişmeler ışığında Demokratik Sol Hareketin (DIMAR) lideri Thanasis Theoharopoulos'un duruşu da meclisteki kritik oylamada hayati önem arz edebilir. Kendisi prensipte anlaşmaya olumlu yaklaşırken, nihai kararını parti üyeleri ile gerçekleştireceği temaslardan sonra alacak.