Çıray'dan iktidara Kıbrıs sorusu: BM'ye gizli öneride bulundunuz mu?
İYİ Partili Aytun Çıray, Türkiye'nin Kıbrıs'taki garantörlük hakkının sonlandırılmasıyla ilgili BM'ye gizli bir öneride bulunduğu iddialarını Meclis gündemine taşıdı.
DUVAR - İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray, Yunanistan basınında yer verilen Birleşmiş Milletler (BM) belgesini TBMM gündemine taşıdı. Çıray, “Kıbrıs kumar masasına sürülmüş” dedi ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, “BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Türkiye Cumhuriyeti’nin Zürih Anlaşmasının feshedilmesi ve anlaşmanın Türkiye dahil, üç tarafına verdiği askeri ve diğer garantörlük haklarının sonlandırılması hakkında bir gizli öneride bulundunuz mu?” diye sordu.
İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Yunanistan basınında yer alan BM belgesi iddiasını TBMM gündemine taşıyarak Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na soru önergesi yöneltti. Çıray, doküman ile ilgili, “Kimler tarafından tedavüle sokulduğu belli olmayan ‘çok gizli’ ibareli bir BM dokümanı var. Türkiye Cumhuriyeti devletinin Kıbrıs üzerindeki garantörlük haklarımızdan vazgeçtiğimize dair dokümanı okudukça başımdan aşağı kaynar sular dökülmüş gibi hissettim” dedi.
Çıray, dokümanın, “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis başkanlığındaki heyetlerin yaptığı bir toplantının özet sonuçlarını içeren ‘çok gizli’ ibareli resmi bir tutanak olduğunu” belirtti ve “Dikkate alınması gereken kritik noktanın Genel Sekreter ve Anastasiadis Türkiye'nin Garanti(ler) Antlaşması'nın feshedilmesi ve birleşik müdahale haklarına son verilmesi önerisini gizlilik içinde paylaştı” cümlesiyle özetlendiğini bildirdi. Çıray, “Eğer bu gizli öneri ibaresi doğruysa bu iktidar Kıbrıs’ı kumar masasına sürmüş demektir. Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Türk Milletine karşı adeta muazzam bir ihanetle karşı karşıyayız” dedi.
Çıray, Bakan Çavuşoğlu’na şu soruları yöneltti:
- Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Türkiye Cumhuriyeti’nin Zürih Anlaşmasının feshedilmesi ve anlaşmanın Türkiye dahil, üç tarafına verdiği askeri ve diğer garantörlük haklarının sonlandırılması hakkında bir gizli öneride bulundunuz mu?
- Belirtilen dokümanın birinci maddesinde sayın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri de söz konusu gizli öneriyi “Türkiye, 1960 tarihli Garanti Antlaşması'nı feshetme ve tek taraflı müdahale haklarını sona erdirme niyetini belirtmiştir.” ibaresiyle tutanağa geçirmiştir. Genel Sekreterin bu cümlesinin doğru olmadığını somut kanıtlara dayalı olarak ispatlayabilir misiniz?
- Bu önerinizin hayata geçirilmesi halinde Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nin haklarını nasıl ve hangi mekanizmalarla koruyacağınızı düşünüyordunuz?
- Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki münhasır ekonomik bölge ilanından ve bu bölge içindeki petrol ve doğal gaz aramalarını sonlandırmış olmanızın arkasında bu tür gizli önerilerinizin ve bu önerilere dayalı planlarınızın bir etkisi var mı?
-Ortalığa dökülen bu dokümanlardan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk Milletinin yüksek çıkarlarını koruyabileceğinize ilişkin objektif inandırıcı gerekçeleriniz var mı?
İYİ Parti'nin bu çıkışının ardından Yeniçağ'da yayınlanan Fatih Ergin imzalı haberde ‘çok gizli’ ibareli bir Birleşmiş Milletler tutanağının fotoğrafı paylaşıldı. Belgeye göre AK Parti söz konusu öneriyi İsviçre’nin Crans Montana kasabasında 2017’de gerçekleşen Kıbrıs görüşmelerinde yaptı.
Belgede, “Türkiye 1960’taki Garanti Anlaşması’nı ortadan kaldırmaya ve tek taraflı müdahale hakkının bitirilmesine niyetli olduğunu belirtiyor” ifadesi yer alıyor.