Çizgi Film Değirmeni üretime başladı
Resim öğretmeni Fatih Küçük'ün ‘Cartoon Mill‘ (Çizgi Film Değirmeni) projesi geçtiğimiz günlerde resmi açılışını yaptı. Proje kapsamında çocuklar ve profesyoneller için çalışma grupları oluşturulacak, çizgi film üretilecek.
DUVAR - Türkiye'nin ilk çizgi film okulu 15 Ekim'de Kaş'ta açıldı. Resim öğretmeni Fatih Küçük'ün girişimi ve gönüllülerin desteğiyle kurulan okulda çalışmalar da başladı.
Journo.com.tr'den Burcu Karakaş, Cartoon Mill'in (Çizgi Film Değirmeni) öyküsünü şöyle anlattı:
Fatih Küçük, resim öğretmenliği mezunu, gezgin bir genç adam. Yüksek lisans eğitimini sinema ve televizyon üzerine yapmış. Tez konusu olarak, Japon anime ve çizgi filmlerini seçmiş. Öncelikle Ukrayna, Rusya, Belarus, Kore, Tayvan ve Japonya’da araştırmalar yapmış. Stüdyoları, çizgi film merkezlerini ziyaret etmiş.
Yüksek lisans çalışmasını bitirmesinin ardından son iki buçuk seneyi Türkiye’nin 79 şehrinde köy okullarına duvar resimleri yaparak geçirmiş. Türkiye’de çizgi film alanında ciddi herhangi bir çalışma olmadığını fark edince bir proje başlatmaya karar vermiş ve yer bakmaya koyulmuş. Kaş Kaymakamlığı, Sahilkılınçlı mahallesinde zeytin ve badem ağaçlı bir arazide eski bir köy okulunu tahsis edince çizgi film okulu için çalışmalar başlamış. Okula verilen emeğin çoğu, kendi çabaları… Ve nihayet kaymakamlık ile ortaklaşa yürütülen ‘Cartoon Mill‘ (Çizgi Film Değirmeni) projesi, 15 Ekim’de resmi açılışını yapmış:
“Gönüllüler yardım etti, bağışta bulunan insanlar oldu. Stüdyoları bir değirmenin içine inşa ettik. Kütüphane çalışmalarımız ise devam ediyor. Burada çizgi film üreteceğiz. Çocuklar ve profesyoneller için çalışma grupları oluşturulacak.”
Burada amaçları, bilgisayar destekli animasyonlar yapmak değil. Çizgi Film Değirmeni’nde çocuklar çizim yapacak. Çocukların okulda yapacağı çizimlerin çizgi filme dönüştürülmesi planlanıyor. Stüdyolar da bu amaca hizmet edecek şekilde kurulmuş:
“Türkiye’de yapılan çizgi filmler, görgü kurallarının öğretilmesi için yapılıyor. Biz, kültür, astronomi gibi alanlarda çalışma yapmak, çocuklara bilimsel ve evrensel değerleri iletmek istiyoruz. Mesaj verme kaygımız yok. Türkiye’yi çizgi film piyasasına sokmayı umuyoruz.”
Okula bağış yapanlar var ancak bu bağışlar yeterli düzeyde değil. Eksiklikler hâlâ var. Özellikle kitap bağışına çok ihtiyaç duyuyorlar. Ticari kaygı gütmeyen okul, Türkiye’nin her yerinden her hafta üç öğrenci ve bir öğretmen ağırlayacak. Öğrenciler resim yarışmasında derece kazananlar arasından seçilecek. Mesela bu hafta, Van’da bir yarışma düzenlenecek:
“Bu ay içerisinde yarışmalara başlıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı kanalıyla okullara ulaşacağız. Her hafta bir ili ağırlamayı ümit ediyoruz.”
Okulun konuk evinde ücretsiz olarak misafir edilecek öğrenciler üç gün boyunca hem eğlenmiş hem de dinlenmiş olacak. Çizer başvuruları almaya başlayan okul, çizgi film üzerine araştırma yapmak isteyenleri bekliyor. Okulun kurucusu 30 yaşındaki Fatih Küçük, okul işleyişini oturttuktan sonra gezginliğe devam etmeyi planlıyor. Ancak o zamana kadar, okulun desteklerinize ihtiyacı var.